Stäng fönster Härnösand kn, BYÅKER 3:1 SÄBRÅ KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SÄBRÅ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken, tidigast omnämnd 1314 (DS 1946). Från 1647 till 1888 var Säbrå prebendeförsamling först för superintendenten, från 1772 för biskopen (Lundkvist). I socknen finns två biskopsgårdar, den ena från 1814, den andra, som flyttats och nu fungerar som bygdegård, byggd 1780.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i den sydöstra delen av landskapet. Kyrkan ligger för sig, centralt i odlingsbygden på en höjd norr om Helgumsån. Terrängen är kuperad och odlingsmarken ligger på sluttningarna. Öster om kyrkan ligger prästgården och i närheten finns en kolerakyrkogård.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING – Den murade kyrkan består av rektangulärt långhus med ett smalare, tresidigt avslutat kor i öster, sakristia på långhusets norra sida och torn i väster.

I. Troligen medeltida stenkyrka, som 1780 hade måtten 32,4 x 12 meter. Vid ryssarnas härjningar 1721 brändes kyrkan, varefter endast det östligaste av de tre valven återstod.

II. Under byggmästare Daniel Hagmans ledning byggdes en ny kyrka som delvis utnyttjade den gamlas murar. Kyrkan, som stod färdig 1759, fick rektangulär plan med sakristia i norr. Västtornet byggdes 1859-60 av Jacob Norin efter ritningar av Ludvig Hedin. Vid arkitekt Albert Thurdins restaurering 1898 tillbyggdes det befintliga koret.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR – Vitputsade murar, genombrutna av rundvälvda öppningar, under plåttäckta takfall. Långhus och kor täcks av brutna valmade yttertak. Sakristian har mot norr en barockinspirerad skärmgavel. Tornet har kraftiga hörnlisener samt en flackt bågformad huv, krönt av dubbla lanterniner. Ingång i väster via tornets bottenvåning samt mitt på långhusets sydsida. Kyrkorummet täcks av tre murade valv och har ett brutet valv över koravslutningen. Bänkinredningen är sluten. Vid restaureringen 1898 byttes mycket av inredningen ut. På 1950-talet återplacerades en stor del av den tidigare kasserade inredningen. En altaruppsats utfördes 1747-48 efter ritning av Carl Hårleman, den är nu nedmonterad. Kyrkans predikstol tillverkades 1785 av Johan Edler d ä. Orgelfasaden härrör från 1845. Dopfunten av porfyr i nygotik tillverkades 1899.