Stäng fönster Sunne kn, LYSVIKS KYRKBY 3:1 LYSVIKS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - LYSVIK

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen på en udde vid Övre Fryken. Den nuvarande kyrkan härrör i nuvarande skepnad huvudsakligen från 1700-talets mitt, men har föregåtts av två äldre kyrkor. Den äldsta medeltida träkyrkan var belägen vid Lysa Älv. Den timrade träkyrkan från 1500-talet som byggdes därefter förlades längre bort från älven på "Lysarbyns" mark.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltida träkyrka, troligtvis uppförd i resvirke.

II: Den medeltida kyrkan efterträddes under 1500-talet av en timrad träkyrka, en rödmålad, spånklädd "långhuskyrka". Byggnaden skall ha haft ett torn med "hög spetsig spira". Grundstenarna till denna kyrka finns kvar i gången mellan nuvarande kyrka och gravkapellet. Av inredningen är altaruppsatsen, från 1600-talets slut, bevarad i den nya kyrkan.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - III. Den befintliga stenkyrkan uppfördes 1753-62 med rektangulärt långhus och tresidigt korparti samt vidbyggd sakristia i norr, under ledning av murmästaren Christian Haller. Det befintliga västtornet uppfördes först 1901, men ersatte då ett äldre.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans exteriör är vitputsad med profilerat listverk och hörnpilastrar; de rundbågiga fönsteröppningarna har enkla, klassicerande omfattningar. Västtornet kröntes 1901 med en reslig, plåtbeslagen spira. Kyrkobyggnadens tak är mansardformat med, sedan 1830-talet, beläggning av skiffer. Ingångar i väster via tornets bottenvåning samt mitt på långhusets nord- och sydsida. Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv. I samband med den genomgripande restaureringen 1932, under ledning av arkitekt G Birch-Lindgren, erhöll väggar och valv en målad dekoration, delvis avlägsnad 1972. I korpartiets fönsteröppningar insattes också färgat glas. Både målningar och glas är arbeten av konstnären Tor Hörlin. Altaruppsatsen är ursprungligen från 1697, men den renoverades och försågs med ny skulptur 1762. Eventuellt utfördes detta arbete av Isak Schullström. Den nuvarande predikstolen tillverkades 1858 av "konstmästare" Svanström.