Stäng fönster Vetlanda kn, SOLBERGA 3:1 SÖDRA SOLBERGA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Församlingen anlitade länsbyggmästare Carl Robert Palmér att upprätta förslag till ny kyrka 1829. ÖIÄ utarbetade samma år genom Carl Gustaf Blom Carlsson ett betydligt rikare förslag, men fick 1830 efter invändningar från församlingen göra ett nytt, mer enklare och mer likt Palmérs. Efter denna ritning uppfördes kyrkan 1832-35 med Palmér som byggmästare. Invigningen ägde rum 1837. Kyrkan är väl bibehållen både till det yttre och till det inre. Vacker järnsmidesgrind till kyrkogården med kyrkans namn som ornament.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med rakslutet kor och bakomliggande kvadratisk sakristia i norr, torn i söder. Predikstol på östra sidan, spegelvänt mot ritningen (Palmérs förslag visar altarpredikstol). Entréer i tornet och på västsidan. Byggd i sten, spritputsad i gulvitt, med vit slätputs på hörnlisener och omfattningar. Svartmålad plåt på långhus- och sakristietak, spån på torn- och lanternintak. Lantenin i trä, vitmålad med förgyllt kors.

EXTERIÖR - Byggd efter 1830 års ritning med smärre förenklingar. Kraftigt torn med ovanligt stor och hög lanternin. Entréer inramade av pilastrar som bär entablement och båge med lunettfönster. Lägre sakristia med valmat tak, ingång från söder.

INTERIÖR - Väggar och flackt trätunnvalv vita. Korväggen domineras av altaruppsats med pilastrar som bär fronton, utförd efter Blom Carlssons ritningar. Ursprunglig altarprydnad var kors med svepduk och strålsol. Den nuvarande altartavlan, "Kristus i Getsemane", är målad av Erik Wallin 1925 som kopia efter tyskt färgtryck. Altarring med balusterdockor, nummertavla, korbänkar och ståndur från byggnadstiden. Rund predikstol med trappa, utförd enligt Palmérs förslag. All träinredning målad i grått med lister i guld. Bänkarna slutna mot mittgången, öppna åt sidorna, delvis utglesade. Klarglas i fönstren. Orgelläktaren har utbyggt mittparti. Orgeln byggd 1865 av Johannes Magnusson, Lennhult, med fasad efter ritning av Ludvig Hedin 1863. Läktarunderbyggnad till fullt djup, skärmväggar som ej når helt upp mot läktarbotten.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993