Stäng fönster Gotland kn, HAMRA KYRKOGÅRDEN 1:1 HAMRA KYRKA

Historik
Hamra kyrka har en ovanlig form med asymmetriskt placerat torn i långhusets sydvästra hörn. Kyrkan är uppförd av sandsten och består, förutom tornet, av ett tvåskeppigt långhus med smalare rakslutet kor i öster och sakristia på korets nordsida. Kyrkan har tre ingångar: långhusets nordsida samt tornets respektive korets sydsidor. Tornet och murpartier i det nordvästra hörnet utgör rester efter en äldre kyrka, med centraltorn och korsarmar, från mitten av 1200-talet; i murverket syns spår av valvbågar och vattentak. I början av 1300-talet ombyggdes kyrkan och fick sitt nuvarande utseende; i koret återanvändes stenmaterial (portal, fönsteromfattningar etc.) från den äldre kyrkan. Sakristian tillbyggdes 1729. Kyrkans fasader vitputsades vid en restaurering 1973-74, då också tornet återfick sina kolonnetter i ljudgluggarna. Långhuset och det lägre koret täcks av sadeltak, liksom även tornet. Den enkelt utformade nordportalen och det överliggande fönstret härrör från den äldre kyrkan. Långhusets (tornets) sydportal har en rikt skulpterad omfattning i flera språng. Sydsidans stora spetsbågiga fönsteröppningar är från senare delen av 1800-talet. Korets östmur genombryts av ett trekopplat fönster. Norra sidan saknar fönster. Långhuset täcks invändigt av sex kryssvalv, varav det sydvästra (under tornet) kvarstår från den äldre kyrkan och skiljer sig från de övriga. En kraftig kolonn med skulpterat kapitäl (växtornamentik) uppbär de fyra östligaste valven. I den vida, svagt spetsbågiga triumfbågen är uppställt ett ringkrucifix med sidofigurer från 1300-talets mitt eller senare del. Passionsfrisen på norra väggen är från 1400-talet, medan valvmålningarna utfördes i början av 1700-talet. Altartavlan av sandsten är tillverkad 1792. Predikstolen är ett renässansarbete av ek. Dopfunten är ett verk av anonymmästaren "Semi-Byzantios" från slutet av 1100-talet. Kyrkan har restaurerats 1953 (arkitekt Erik Fant) samt 1973-74.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1999.