Stäng fönster Gotland kn, KLINTE KYRKOGÅRDEN 3:1 KLINTE KYRKA

Historik
Klinte kyrka är byggd i sten under medeltiden. Den består av ett västtorn, enskeppigt långhus samt ett lägre, smalare rakslutet kor med sakristia på norra sidan. Tornets nedre del utgör resten av en romansk kyrka uppförd under 1200-talets förra hälft. Omkring 1300 byggdes nuvarande långhus och kor med sakristia, samtidigt påbyggdes tornet. Det höga tornet har murade sidogavlar och ljudgluggar i tre våningar, samt kröns av en åttkantig spira. Av särskilt intresse i exteriören är korets spetsbågiga perspektivportal, rikt utsmyckad med bl.a. skulpterade kapitälband; enklare rundbågsportaler finns på tornets norra och södra sida. Kyrkan täcks invändigt av höga tältvalv, två i långhuset och ett vardera i kor och ringkammare. Korvalvets ornamentala kalkmålningar är troligtvis samtida med valvslagningen, omkring 1300. I korets östfönster finns rester av glasmålningar från samma tid (jfr Alskog). En stor mängd ristningar har påträffats i ringkammarens väggputs. Kyrkan har restaurerats 1933, arkitekt Erik Fant, och 1976-77, arkitekt Leif Olsson.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1998.