Stäng fönster Sundsvall kn, SKÖNS PRÄSTBORD 1:4 SKÖNS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SKÖN

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken, 1314 uppräknad med Alnö som annex. Från senare medeltid till 1905 pastorat med Alnö och Timrå, mellan 1883 och 1891 även med Skönsmon. Från 1905 till 1947 med Skönsmon, eget pastorat 1948.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger vid kusten strax norr om Sundsvall mot Alnösundet i öster. Kyrkan ligger för sig intill tätortsbebyggelse på en höjd ovanför odlingsbygden i den skarpt nedskurna Ljustabäckens dalgång i sydväst. Sydost och nordväst om kyrkan finns fornlämningar och intill kyrkan ligger församlingshemmet.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltida kyrka med ett långhus, rakslutet kor, sakristia samt torn i väster. En tradition uppger att kyrkan även haft ett torn över koret. På en teckning från 1601 ser man ett vapenhus i sydväst och öster därom en utbyggnad som möjligen är densamma som kallas lilla kyrkan i början av 1800-talet. På en avbildning från 1760 är västtornet nertaget till samma takhöjd som långhuset och vapenhuset uppenbarligen rivet. Daniel Hagman antas ha förlängt kyrkan åt väster samt byggt nytt torn 1768 (SvK 1998, s. 181). På en planritning 1846 finns också en sakristia inritad. 1848 revs denna kyrka. En starkt vittrad sandstensfunt från 1100-1200-talet förmodas vara förebild till träfunten i Alnö. En predikstol från 1660-talet är nu förvarad på länsmuseet i Härnösand.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Ny kyrka uppfördes 1847-50 med Haverö som förebild efter ritningar av Jacob Norin, lätt reviderade av Abraham Raphael Ulric Pettersson. Den ligger precis norr om den äldre kyrkan med sydmuren delvis längs det som var sakristia. Rektangulär gråstenskyrka med smalare och lägre sakristia i öster och västtorn. Vid en renovering 1900 under ledning av Gustav Hermansson byggdes den ursprungliga sakristian i öster om till kor och en ny sakristia uppfördes norr om detta, i söder tillkom en värmekammare.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Vitputsade fasader och plåttak. Tornet har lanternin. Ingång i väster och söder. Vid renoveringen 1900 blev en nordportal igensatt och ersatt med ett fönster. Vid samma tillfälle 1969 blev utbyggnaden i öster åter sakristia och tillbyggnaden i nordost som tjänat som sakristia ändrades till omklädningsrum, värmekammaren revs. En altarpredikstol från 1850, utförd av Olof Hofrén, ersattes med en altaruppsättning jämte en predikstol på den nordöstra väggen vid en omfattande renovering 1900. Orgelfasaden är från byggnadstiden medan den nuvarande predikstolen ersatte en äldre sådan 1930.