Stäng fönster Alvesta kn, VISLANDA KYRKA 1:1 VISLANDA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Kyrkan uppfördes 1793-94 på en ny kyrkotomt. Ritningar hade anskaffats 1791 från ÖIÄ men följdes ej. Byggnaden fick istället en betydligt enklare och traditionell utformning. Den äldre kyrkan utgjordes av en medeltida träkyrka, belägen i närheten av den gamla prästgården. Kyrkplatsen har bevarats som ödekyrkogård. Invigningen av den nya kyrkan förrättades i augusti 1796 av biskop Olof Wallquist.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med tresidig koravslutning i öster, utbyggd sakristia i direkt anslutning till koret i norr och torn i väster. Huvudingången är placerad i tornet. En ingång finns även på södra långsidan. Sakristian har separat ingång från väster. Uppförd av sten, spritputsad och avfärgad i vitt med slätputsade omfattningar. Sockeln avfärgad i grått. Taken numera täckta med kopparplåt. Även lanterninen inklädd med kopparplåt.

EXTERIÖR - Kyrkans exteriör är mycket enkel och saknar utsmyckande detaljer. Sydportalen markeras dock av en slätputsad omfattning med ristad rustikmarkering. Ovanför porten har ett solur placerats. Tornet har karnissvängd huv med fyrkantig lanternin med pyramidhuv.

INTERIÖR - Interiören präglas av 1902 års renovering, då de nuvarande fönstren med färgat glas och glasmålning i korets altarfönster samt inredningen tillkom. Den dekormålning som samtidigt ingick i utsmyckningen har dock avlägsnats. Predikstolen är övertagen från gamla kyrkan, vilket skedde redan 1794. Orgelfasaden härrör från 1813 års orgel. Den ursprungliga altarprydnaden utgjordes av ett högt kors med svepduk och törnekrans. Korset är bevarat och nu uppsatt på södra väggen. Den ursprungliga läktarbarriärens fyllningar var dekorerade med målade, vita draperier mot svart botten och i mittpartiet strålkransomgivna kors. Även bänkdörrarnas fyllningar var svartmålade med vita nummer. Inredningen i övrigt pärlfärgad.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993