Stäng fönster Finspång kn, REJMYRE 1:100 REJMYRE KAPELL (REJMYRE KYRKA)

Historik
Rejmyre kapell är beläget 15 km nordost om Finspång utefter vägen genom Rejmyre samhälle. En skola ligger invid kapellet, som i övrigt saknar kontakt med glasbruket, för vilket det uppförts. Genom samhällets urbanisering har miljön förändrats mycket sedan kapellet uppfördes. Begravningsplatser återfinns 500 m söder respektive nordväst om kapellet.

Kapellet uppfördes på bekostnad av kapten Erik von Post vid Reymyre glasbruk. Det har korsformad plan med rakslutet korparti. År 1837-38 uppfördes långhuset, korsarmarna tillkom 1841. År 1843 uppfördes lanterninen över korsmitten.

Väggarnas timmer var från början rödfärgat, kyrkan reveterades och putsades i vitt mot slutet av 1800-talet. Kyrkorummet har flackt trätak, innerväggarna pryds av pilastrar. Valvbågar avdelar kor och korsarmar från långhuset. Altarpredikstolen ägde bestånd fram till 1952, därefter tjänstgör en 1700-talsmålning som altarprydnad. Predikstolen ersattes av en enkel talarstol. Interiören har fullständigt förändrats under tidens lopp. Större renoveringar genomfördes 1900, 1937 och 1952. Orgel tillkom 1828, men byttes ut mot en ny 1851 vars fasad är bevarad medan verket byggts om flera gånger. Orgeln står på golvet vid västväggen; läktare saknas.

Dopfunten i kolmårdsmarmor är ritad av Kurt von Schmalensee 1838.