Stäng fönster Skellefteå kn, KINNBÄCK S:1 PITE-RÖNNSKÄRS KAPELL

Historik
Kapellet är en enkel liggtimrad byggnad uppförd 1771 (enligt inskriptioner) av okänd byggmästare, men av allt att döma av fiskeborgare från Piteå stad. Fasaden var ursprungligen rödfärgad och taket krönt av spiror och flöjlar över båda gavelröstena. En uppmätningsritning från 1860 (av A. Gellerstedt) antyder listverk på fönstrens ovan- och undersidor. Vid en renovering 1934 fick kapellet ny panel och nya fönstersnickerier. Panel, vindskivor, samt fönster och dörr vitmålades och taket lades om med nytt spån. Klockhuven över västra gavelröstet tillkom samtidigt, beroende på att avståndet till den gamla stapeln ansågs vara för långt. Spirorna på taket avlägsnades senast då. I övrigt har inga yttre förändringar skett sedan 1934, enbart underhålls-mässiga åtgärder som byte av spåntaket, fönsterrenovering och ommålning.