Stäng fönster Ljungby kn, RYSSBY 23:1 RYSSBY KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Beslut om nybygge diskuterades första gången 1825 och slutligt beslut togs den 30 april 1835. Grunden till den nya kyrkan lades 1840. Byggnaden uppfördes dock först 1844 av byggmästaren P Petersson från Sandhult i Älvsborgs län efter ritningar, som hade uppgjorts 1936 av Axel Nyström. Den nya kyrkan ersatte en medeltida, på 1770-talet tillbyggd stenkyrka, som låg något längre mot sydost. Kyrkan invigdes den 2 augusti 1846 av biskop Christofer Isaac Heurlin.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt långhus med halvrunt kor i söder och torn i norr samt utbyggd sakristia i öster. Huvudingång genom tornet. Mittportal på västra långhusväggen samt separat ingång till sakristian. Murarna uppförda av sten, delvis från den gamla kyrkan, samt spritputsade med slätputsade detaljer och avfärgade i vitt. Sockeln putsad och avfärgad i grått. Långhusets tak täckt med skiffer, på koret och tornet utgörs takmaterialet av plåt.

EXTERIÖR - Exteriören avviker delvis från den stadfästa ritningen. Bl a har långhusets fönster utökats till sex i stället för fyra på vardera sidan och fönsteromfattningar liksom artikuleringen av sockelpartiet uteslutits. Mittportalen och tornet utformades dessutom enligt församlingens eget förslag från 1835. Ett tornur placerades redan från början i lanterninens översta del ovanför de rundbågiga öppningarna, vilka senare glasats.

INTERIÖR - Korets karaktär har delvis förändrats genom valvets målade utsmyckning från 1951 av Waldemar Lorentzon. Kyrkorummets inredning är dock mycket välbevarad. Av speciellt intresse är altaret och dess altarprydnad, ett kors med svepduk, infogat i en äldre inramning. I korets ursprungliga inredning ingick även två ståndur, placerade på var sin sida mellan korfönstren och även nummertavlorna var placerade på ståndare. Predikstolen övertogs från den gamla kyrkan liksom orgeln och delar av bänkinredningen. Predikstolen, som anskaffats 1704, moderniserades dock vid uppsättandet 1844 vilket också gäller orgeln, som byggts 1783 av Pehr Schiörlin. Den uppsattes av orgelbyggaren J Liljegren från Kvenneberga och fick trettio år senare en utökad fasad och nytt orgelverk genom orgelbyggaren Carl Elfström i Ljungby. 1851 var inredningen målad i vit pärlfärg och guld, vilket även gällde predikstolen, medan läktarens kolonner var vitmarmorerade. I koret fanns även dekorationsmålningar i oljefärg. Den nuvarande färgsättningen med inslag av marmorering och lister i rött och guld är från renoveringen 1986.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993