Stäng fönster Norrtälje kn, LÄNNABY 9:1 LÄNNA KYRKA

Historik
Länna kyrka är belägen på en sluttning ned mot Länna kyrksjö. Här korsades under medeltiden två viktiga vattenleder. En dopfuntsfot från 1100-talets slut vittnar om en tidigare kyrka i socknen. Det är en salkyrka, rektangulär plan i tre stjärnvälvda travéer, med sakristia på den norra sidan och vapenhus i söder. Exteriören karaktäriseras av de oputsade gråstensmurarna och de branta sadeltaken. Långhus och sakristia är uppförda omkring 1300, det enhetliga murverket vittnar om en väl bibehållen ursprungsform. Vapenhuset tillkom under 1400-talets förra del. Kyrkans valv slogs i mitten av 1400-talet. Kyrkans barockinredning består främst av donationer från ägarna till det närliggande Penningby. 1965-66 restaurerades kyrkan, främst interiören, under ledning av slottsintendenten Ragnar Jonsson.