Stäng fönster Växjö kn, KALVSVIK 18:1 KALVSVIKS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Kyrkan uppfördes 1851-52 som ersättare för en medeltida träkyrka. Den nya kyrkplatsen är förlagd ca 300 m öster om den gamla, som bevarats som ödekyrkogård. Ett första beslut om nybyggnad togs 1828. Kyrkan uppfördes under ledning av byggmästare Jonas Elmqvist, Växjö, efter ritningar av Fredrik Wilhelm Scholander 1848. För snickeri- och murningsarbetet kontrakterades Jonas och Nils Malmberg från Växjö. Invigningen förrättades 1861 av biskop Henrik Gustav Hultman.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med lägre, halvrunt korparti i öster och torn i väster. Sakristian placerad mitt på norra långväggen. Ingångarna är förlagda till tornet samt södra långväggen. En separat ingång finns till sakristian. Uppförd av sten samt spritputsad och vitkalkad. Slätputsade omfattningar och lister. Sockeln gråmålad. Takbeläggning av kopparplåt.

EXTERIÖR - Exteriören följer Scholanders reviderade förslag med vissa förenklingar i fråga om portalernas och fönstrens omfattningar och fönsterbågarnas utformning. Tornets listverk och gavelornering uteslöts likaså. Lanterninen är nu sluten och tornet har försetts med tornur.

INTERIÖR - I interiören gjordes vissa avsteg från Scholanders ritning beträffande korpartiet, som fick en öppnare karaktär genom att korbågen gjordes bredare och altarringen fick rundad form. Kyrkans interiör har delvis förändrats genom 1900-talets renoveringar. Korvalvets dekormålning tillkom 1908 och ersatte då en äldre dekor. Altarets fristående placering och altartavlans arkitektoniska omramning tillkom 1952. Altartavlan, "Kristi begabbelse", är utförd av Johan Zacharias Blackstadius 1857 och var ursprungligen placerad mot korväggen och omramades av en pilasterställning, utformad i enlighet med Scholanders ritning. Predikstolen i klassicerande stil är ursprunglig liksom dess placering med uppgång från sakristian. Orgeln tillkom 1867. Utrymmet under läktaren har delvis tagits i anspråk för inbyggnader. Den nuvarande färgsättningen i grått och guld med inslag av rosa samt marmoreringar härrör från renoveringen 1990. I samband med denna renovering begärde församlingen att få utföra glasmålningar för korfönstren efter de skisser som uppgjorts av David Ralson 1969. RAÄ avstyrkte denna begäran med hänvisning till kyrkorummets karaktär samt att konstnären var avliden och ej själv kunde fullfölja arbetet. Församlingens överklagande avslogs senare av kammarrätten. Trots detta har glasmålningarna utförts och insatts.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993