Stäng fönster Umeå kn, UMEÅ 6:4 UMEÅ STADS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Umeå stads kyrka uppfördes 1892-94 av Firma Jakobsson & Eriksson från Sundsvall efter ritningar av Fredrik Olaus Lindström som en treskeppig hallkyrka med tvärskepp. Koret vetter mot öster och är femsidigt. Sakristian är byggd i vinkeln mellan koret och ena korsarmen. I nordväst reser sig ett sidoställt torn vars bottenplan fungerar som vapenhus. Kyrkan har en katedralliknande utformning med rikt artikulerad arkitektur, betonad främst genom strävpelare, portalernas tympanon, de varierande typerna av fönster och tornets toureller. Den stilfulla interiören täcks av höga stjärnvalv och kryssvalv. Genomgripande förändringar av interiören vidtogs 1937 och 1983 under ledning av Knut Nordenskjöld respektive Rolf Bergh. Under den sistnämnda perioden tillbyggdes församlingsutrymmet på sydsidan.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994-1999. Kompletterad 2003