Stäng fönster Växjö kn, ÖSTRA TORSÅS KYRKA 1:1 ÖSTRA TORSÅS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Kyrkan uppfördes 1847-49 på en ny tomt strax sydväst om den gamla kyrkan, som utgjordes av en medeltida stenkyrka. Som ansvariga för byggnadsarbetena omtalas byggmästaren Sven Nilsson, Hermanstorp, och murmästaren P Olsson, Uråsa. Beslut om nybygge hade tagits 1839 och förslag till ny kyrka förelåg 1840, utarbetat av Jakob Wilhelm Gerss, vilken 1841 reviderade ritningen på församlingens begäran. Kyrkan invigdes den 29 september 1852 av biskop Christofer Isaac Heurlin.

PLAN OCH MATERIAL - rektangulärt kyrkorum med kor med utbyggd sakristia i norr samt torn i söder. Huvudingången belägen i tornet. En portal också förlagd till långhusets västfasad. Till den i två rum delade sakristian finns separat ingång i öster. Planen överensstämmer med 1840-41 års ritning. Uppförd av sten, spritputsad och vitkalkad med slätputsade lisener, lister och omfattningar. Taktäckningen utgörs av kopparplåt.

EXTERIÖR - Exteriören, som med smärre undantag följer Gerss' ritning från 1841, är typisk för den sena nyklassicismens kyrkobyggande. Fasaderna indelas av lisener mellan de höga fönsteröppningarna och tornets kraftiga taklist har förts upp runt de vid takfoten placerade urtavlorna, detaljer som dock ej återfinns på ritningen. Den fyrsidiga lanterninen kröns av en traditionell, profilerad huv enligt församlingens önskemål och inte av en spira som på Gerss' första förslag.

INTERIÖR - Kyrkorummet domineras av de vid 1896 års renovering tillkomna takmålningarna och dekorerna i stuck samt av den stora altartavlan, en kopia efter Fredric Westins "Kristi uppståndelse", utförd av Ludvig Frid 1878. Väggarna pryds, liksom utvändigt, av lisener på väggfälten mellan fönsteröppningarna. Den ursprungliga altarprydnaden utgjordes av ett förgyllt kors vid vars fot en i trä skuren bibel, kalk och palmkvist placerats. Inredningen är i övrigt till största delen bevarad. Orgeln tillkom 1868, men fick 1873 ett nytt orgelverk. Inbyggnaderna under läktaren tillkom vid 1971 års renovering liksom den nuvarande färgsättningen med gultonade väggar, inredningen i grått, vinrött och vitt samt svart som bakgrund till altartavlan.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993