Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, GIPSEN 1 VANTÖRS KYRKA

 Anlaggning - Historik

Historik
HISTORIK FRÅN STOCKHOLMS STADSMUSEUMS KYRKOKARAKTÄRISERINGSPROJEKT.
Vantörs kyrka började byggas 1958 och invigdes 1959. Kyrkan är ritad av arkitekterna Berndt Alfreds (1915-82) och Gunnar Larsén (1915-2005) vilka drev Alfreds & Larsén Arkitektkontor AB i Stockholm. Kontoret, med ca 40 personer anställda som mest, bildades 1955 och köptes 1975 av FFNS Arkitektgrupp AB. Alfreds & Larsén ritade byggnader av alla kategorier så som bostadshus, kontorsbyggnader, fabriker, hotell, daghem, skolor samt stadsplaner och var verksamma både i Stockholm och i andra städer. Vantörs kyrka är arkitekternas enda kyrkobyggnad. Som trädgårdsarkitekt i kyrkoprojektet anlitades Walter Bauer (1912-94).
I och med att Stockholms stadsfullmäktige 1941 tog beslutet att bygga en tunnelbana från centrum ut till de södra och västra delarna av staden kunde de ännu lantliga omgivningarna bebyggas med stora bostadsområden för den snabbt växande befolkningen. Redan 1954 drogs tunnelbanan ut till Högdalen, vars storcentrum skulle serva även andra stadsdelar. 1959 var det mesta av bebyggelsen i centrum färdigbyggt. Vantörs församling hade bildats 1957 och kom att bestå av delar av Brännkyrka och Enskede församlingar. Kyrkan byggdes i församlingens folkrikaste område, Högdalens centrum. På grund av kyrkotomtens begränsade storlek och de stora nivåskillnaderna byggdes kyrkoanläggningen i två våningar. "De stadsplanemässiga förutsättningarna" är orsaken till att kyrkorummet är orienterat i nord-sydlig riktning (Larsén och Alfreds, Arkitektur 1964).
KÄLLFÖRTECKNING
ATA Antikvarisk-topografiska arkivet
SSM Stockholms stadsmuseums arkiv
Vantörs församlingsarkiv, (Larsson, F, Vantörs kyrka. Biografier över arkitekter, klockgjutare, konstnärer och orgelbyggare, stencil 2003)
Muntliga uppgifter från församlingen
Alfreds, B och Larsén, G, Vantörs församlingskyrka, Arkitektur nr 12, 1964
Amnéus, K, Konstnär - kyrkoarkitektur - församling. Från idé till invigning i fem stockholmskyrkor från femtitalet, Konstvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet 1984
Vantörs kyrka, (utan ort) 1963
Vantörs kyrka, (utan ort) 2004
Söderström, G, m fl, Stockholm utanför tullarna. Nittiosju stadsdelar i ytterstaden, Stockholm 2003
Uppgifterna är sammanställda av Stockholms stadsmuseum 2007

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Kyrkan har en sekundär souterrängentré med församlingslokaler mot Högdalsplan, torget vid köpcentrum. Huvudplanet i våningen över med kyrkorum och församlingssal har däremot sina entréer mot den högre belägna Önskehemsgatan längs den motsatta, västra fasaden. Huvudporten med bronsskulpturer av Margot Hedeman. Anläggningen som helhet har i stort sett en rektangulär planform men med rikt varierad takhöjd under flacka takfall. Helt murad i rött fasadtegel. Dagsljusbelysningen samlad till vertikala gallerverk av rumshöga fönster mellan tättställa, smala tegelpelare. Mot torget utgör sidoskepp med läktare ett framskjutet fasadparti tillsammans med klocktornet, vars öppna del med betongpelare reser sig från torgporten som har utsmyckning av Fritz Sjöström. Kyrkorummet utmärks av takets veckade betongskalformer som bildar sidoskärmar på lägre nivå med dagsljuset från de rumshöga fönstren ovanför mot det högre mittpartiet. Entrévägen från väster mittemot trappan från torgporten till läktaren har förbindelse med kapprummet vid den scenförsedda samlingssalen som via sidopassager har sammanhang med kyrkorummets bakre del avskiljbar med vikvägg till en separat sal.

Källa: Illerstad, Lennart: Nya Svenska kyrkor. D1, Svealand. 1990