Stäng fönster Stockholm kn, STÅNGKUSKEN 1 OLAUS PETRI KYRKA

HISTORIK FRÅN STOCKHOLMS STADSMUSEUMS KYRKOKARAKTÄRISERINGSPROJEKT.
Olaus Petri kyrka byggdes 1957-59 och invigdes 1959. Kyrkan ritades av arkitekt Peter Celsing (1920-74) med arkitekt Stig Forsberg som medarbetare. Andra kyrkor ritade av Celsing är Härlanda i Göteborg (1952-59), S:t Tomas i Vällingby (1953-60), Boliden (1955-60), Almtuna i Uppsala (1956-59) Nacksta i Sundsvall (1963-69) samt Ludvika krematorium (1954-58). Bland hans mest kända verk hör Kulturhuset, Filmhuset och Riksbanken, alla i Stockholm.
Oscars församling hade sedan 1942 sökt efter en tomt för en kyrka på Gärdet. Området kring Tessinparken, planlagt 1931, hade fått en bostadsbebyggelse med hög exploatering. Den tomt som till slut blev aktuell var enligt stadsplanen avsedd för bostäder. Peter Celsing fick 1954 uppdraget av församlingen att förhandla med Kungliga Byggnadsstyrelsen rörande tomtens storlek och dess utnyttjande för församlingsbyggnader. Församlingens ursprungliga idé, att bygga en fristående kyrka med församlingslokaler, fick bl a på grund av stadsplanen ändras till en byggnad som även innehöll 33 bostadslägenheter, kontorslokaler, barnavådscentral, barndaghem och garage. Enligt kyrkoherde Johan Hoff, kyrkorådets ordförande på 1950-talet, var församlingens strävan att få "ett gudstjänstrum med starkt sakral karaktär som, även om det fått en mycket modern utformning, skall kunna stämma sinnet till andakt, helg och högtid". Peter Celsing ville, enligt Hoff, skapa ett kyrkorum, som skulle kunna möta den andaktssökande nutidsmänniskan så att hon förnam, att "här är helig plats och här bor förvisso Gud" (ur Hoffs presentation av kyrkan inför invigningen, SSM).
KÄLLFÖRTECKNING
ATA Antikvarisk-topografiska arkivet
SSM Stockholms stadsmuseums arkiv:
Gärdet, Inventering utförd av Stockholms stadsmuseum 1984
Hoff, J, Olaus Petri Kyrka, (presentation av kyrkan inför invigningen, utan ort eller år)
Nyman, O, Kort beskrivning över tillkomsten av Olaus-Petrikyrkans takmålning, anteckning.
Amnéus, K, Konstnär - kyrkoarkitekt - församling. Från idé till invigning i fem stockholmskyrkor från femtitalet, Konstvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet 1984
Celsing, P, Kyrka på Gärdet, Stockholm, Arkitektur, nr 7 1960
Johansson, G, Den nya Gärdeskyrkan, Svenska Dagbladet 12/12 1959
Ridderstedt, L, Adversus populum. Peter Celsings och Sigurd Lewerentz sakralarkitektur 1945-1975, Uppsala 1998
Uppgifterna är sammanställda av Stockholms stadsmuseum 2007.
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Olaus Petri kyrka på Gärdet i Stockholm invigdes 1959 och är inkomponerad i ett stort, samtida byggnadskomplex med bostäder och butiker. Hela huskroppen är uppförd efter ritningar av arkitekten Peter Celsing. Gudstjänstrummet är förlagt till ena gaveln innanför en förhall och med uppgång genom en yttertrappa. I anslutning till kyrkan finns församlingslokaler med bl.a. pastorsexpedition. Kyrkans yttervägg är helt glasad. Det rektangulära gudstjänstrummet med det något högre koret i sydost och med lägre takhöjd längs övriga tre sidor har takmålningar av professor Olle Nyman. Sakristian är inrymd bakom koret.

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Kyrkorummet är förlagt till gaveln på ett flerfamiljshus inom norra Östermalm. Entré från balkong som nås med yttertrappa. Efter en smal, tvärställd förhall med interntrappor sker inträdet längs den glasade ytterväggen med dörr mittemot till trapphus med hissar. Rummets inre del mot altarväggen överhöjt genom hela våningen ovanför. Ljusblonda träytor i orgel, kopplade stolar och lägre takdelar. Höga takdelen med målningar av Olle Nyman. Golv med vit marmor. Den fria grupperingen av principalstyckena och frånvaron av mittgång är nya inslag i diskussionen om kyrkorummet.

Källa: Illerstad, Lennart: Nya Svenska kyrkor. D1, Svealand. 1990