Stäng fönster Heby kn, ENÅKERS KLOCKARGÅRD 1:2 ENÅKERS KYRKA

Historik
Enåkers kyrka är en medeltida kyrka vars ålder är något osäker. I kyrkobeskrivningarna har det antagits att den är uppförd omkring år 1300. Kyrkan var ursprungligen en rektangulär gråstenskyrka av den i Uppland så vanliga typen, med sakristia i norr och vapenhus i söder. Dess äldre utseende framgår av en teckning från 1754 av Olof Grau. På den ses en rektangulär stenkyrka med högt och brant takfall samt en bogårdsmur och några mindre byggnader runt kyrkogården. Där ses även den klockstapel som revs i mitten av 1800-talet när kyrkan byggdes om. Sitt nuvarande utseende fick kyrkan vid en stor om- och tillbyggnad år 1854 efter ritningar av arkitekten P. J. Ekman. Då försågs den lilla salkyrkan med ett nytt torn i väster och ett nytt tresidigt avslutat kor i öster. Sakristian i norr revs och ersattes av en nybyggd sakristia. Det medeltida vapenhuset var då rivet sedan länge. Ombyggnaden gjordes i nygotisk stil. Tornet försågs med trappstegsgavlar och en hög spetsig spira täckt med zinkplåt och krönt med ett förgyllt kors. Det medeltida långhusets murar höjdes och ett nytt tak med flackare takfall byggdes. Fasaderna kröntes av en putsad spetsbågsfris.