Stäng fönster Heby kn, ÖSTERVÅLA PRÄSTGÅRD 1:39 ÖSTERVÅLA KYRKA

Historik
Östervåla kyrka ligger väster om sjön Tämnaren i norra Uppland. Den består av rektangulärt långhus med rakslutet korparti, sakristia i norr och torn i väster. Kyrkan täcks av ett brutet sadeltak, tornet kröns av en huv med lanternin. Ingången är belägen i väster. Kyrkan uppfördes som salkyrka under 1200-talets andra hälft eller under 1300-talet. I början av 1400-talet - senast 1428 - tillkom sakristian i norr, och senare under 1400-talet byggdes ett numera försvunnet vapenhus i söder. Västtornet uppfördes 1806. Kyrkans nuvarande utseende präglas främst av en stor ombyggnad 1816-17, då bl.a. de medeltida tegelvalven ersattes med ett trätunnvalv. Interiören färdigställdes dock först 1873-74, då nuvarande altare, altaruppsats och altarring tillkom. Vid en renovering 1902 inreddes tornets bottenvåning till vapenhus, öppna bänkar tilkom och nya golv lades i långhus och kor. 1937 skedde en yttre renovering av kyrkan. 1952-53 genomfördes en stor restaurering under ledning av arkitekten Erik Fant. Vid arbetet påträffades senmedeltida väggmålningar, som togs fram och konserverades. Väggarna putsades om och två medeltidsfönster återställdes som nischer. Den övre läktaren minskades, sluten bänkinredning återinfördes och nya golv lades in. Vidare målades interiören om i sin helhet, med färgsättning hämtad från empiren.