Stäng fönster Stockholm kn, SKRIFTEN 1 SÖDERLEDSKYRKAN

HISTORIK FRÅN STOCKHOLMS STADSMUSEUMS KYRKOKARAKTÄRISERINGSPROJEKT.
Söderledskyrkan uppfördes under åren 1958-1960 och invigdes i december 1960. Arkitekter var Hans Borgström (f 1922 ) och Bengt Lindroos (f 1918 ). Trädgårdsarkitekten Walter Bauer (1912-94) har stått för markplaneringen och utformningen av komplexets små gårdar. Tillsammans har Borgström och Lindroos ritat bl a Kaknästornet 1964-67 och ungefär samtidigt studentbostäder i Lappkärrsberget och delar av Skärholmens centrum. Bengt Lindroos är vidare känd för att tillsammans med Sven Markelius ha ritat en tillbyggnad till KTH:s kårhus på 1950-talet. Hans Borgström har bl a på slutet av 1960-talet stått för en tillbyggnad av Västerledskyrkan som hans far, Birger Borgström, ritade 1930-32.
På grund av den stora utbyggnaden av Stockholms södra förorter under framförallt 1950-talet och de därmed mycket snabbt ökande befolkningssiffrorna, avstod den 1 januari 1957 Brännkyrka och Enskede församlingar områden till tre nya församlingar; Farsta, Skarpnäck och Vantör. En arkitekttävling utlystes 1955 för utformningen av Farsta församlings kyrka, som senare kom att få namnet Söderledskyrkan. Bland de tävlande kan nämnas arkitekterna Cyrillus Johansson, Sven Ivar Lind, Carl Nyrén och Arne Rudberger. Tävlingen vanns av Hans Borgström och Bengt Lindroos med förslaget "Högkyrka". På mitten av 1950-talet hade Stockholms stad börjat planera för ABC-staden Farsta, vars centrum skulle betjäna 65 000 människor. Även om den nya kyrkan inte kom att hamna så nära det planerade storcentrumet kom den att ligga ganska centralt i den nya stora församlingen. Kyrkans kolumbarium, som också ritades av Borgström och Lindroos, stod färdigt först 1969.
KÄLLFÖRTECKNING
ATA Antikvarisk-topografiska arkivet
Stockholms stadsmuseums arkiv
Muntliga uppgifter från församlingen
Amnéus, K, Konstnär - kyrkoarkitekt - församling. Från idé till invigning i fem stockholmskyrkor från femtitalet, Konstvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet 1984
Borgström, H och Lindroos, B, Söderledskyrkan, Arkitektur 1964, nr 12
Illerstad, L, Svealand, Nya svenska kyrkor del I, Stockholm 1990
Nilsson, C, Kyrkguiden. Vägledning till kyrkorna i Stockholms stift, Stockholm 2001.
Söderledskyrkan, Vägledningar 1966, 1985 resp 2000
Söderström, G m fl, Stockholm utanför tullarna. Nittiosju stadsdelar i ytterstaden, Stockholm 2003.
Uppgifterna är sammanställda av Stockholms stadsmuseum 2007.

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Kyrkan är byggd på och omkring en våningshög bergknalle i kanten av det långsträckta Gubbängsgärdet. Ett församlingshus i vinkel med två våningar på nedsidan bildar tillsammans med den fristående kyrkobyggnaden en öppen gård där kyrkbacken leder upp mot ingången på kullens topp. Kyrkobyggnaden utgörs av en lägre del kring en sluten gård över vilken det tvärställda långskeppet reser sig vid bortre kortsidan med en kyrksal korsvis ansluten mot det överhöjda koret i öster. Utvändig murning med brunt fasadtegel. Kyrkorummet med rött fasadtegel delvis med framdragna och behuggna koppstenar. I den överhöjda kordelen ett fönsterband mot väster ovanför det flacka och kopparklädda sadeltaket. Ljuset faller på korväggen och Ivar Lindekran´z altarskulptur. Rummet kan illumineras med gasfacklor längs hela långväggarna.

Källa: Illerstad, Lennart: Nya Svenska kyrkor. D1, Svealand. 1990