Stäng fönster Vindeln kn, DEGERFORS 49:1 SANKT MIKAELS KAPELL

Historik
Sankt Mikaels kapell i Vindeln, till 1970 benämnd Degerfors gamla kyrka, är belägen i ett öppet område vid älvbrinken. Kyrkan uppfördes 1769-70 som den äldsta församlingskyrkan i socknen. I samband med att en ny kyrka byggdes 1903-04 monterades 1700-talskyrkan ned och en del av byggnadsmaterialet användes till en sockenstuga. 1962 återuppföres en rekonstruktion av kyrkan på sin gamla plats och bildar tillsammans med den nya kyrkan strax intill Norrlands enda ensemble av gammal och ny kyrka på samma kyrkplats. Kapellet är av panelat timmer. Grundplanen formar ett likarmat kors. Sakristian befinner sig i vinkeln mellan koret i öster och norra korsamen. Taket är högt och brant med flöjel. Interiören har tredingstak. Altartavlan tillkom 1770 och härrör från den ursprungliga kyrkan. Tavlan är sammansatt av 19 kopparstick, uppklistrade på en pannå inom förgylld ram. Dörren till predikstolen härrör från 1600-talet. Övrig inredning tillverkades 1962. Kapellet används vid mindre förrättningar.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994-1999