Stäng fönster Sala kn, MÖKLINTA PRÄSTGÅRD 5:1 MÖKLINTA KYRKA

Historik
Bygget av Möklinta kyrka har fastställts till omkring 1470, med hänvisning till byggnadstekniska likheter med ganska närbelägna Enköpings Vårfrukyrka och Västerlövsta kyrka. Karakteristiska är gavlarnas friser och tegelblinderingar. Ursprungligen omfattade kyrkan dagens långhus med rakslutet kor och ett vapenhus vidbyggt i söder. En enda kyrkklocka fanns, upphängd i ett litet torn mitt på det dåvarande spåntäckta sadeltaket. Att kyrkorummets tre stjärnvalv och vapenhusets kryssvalv slogs utan sköldbågar visar att de var samtida med murarna, liksom förmodligen sydportalens plankdörr. Murytorna dekorerades med röda målningar, bland annat åttauddiga stjärnor och flätornament. Kyrkans första kända orgelverk blev insatt 1494 och omkring 1510 anskaffades ett altarskåp, tillverkat i Bryssel, ännu i användning.* Sedan ytterligare en kyrkklocka anskaffats blev en särskild klockstapel uppförd, belägen utanför den dåvarande kyrkogården. Det lilla tornet mitt på kyrkans tak miste då sin funktion, men fanns kvar fram till 1675.

För mer detaljerad historia se byggnaden/Kyrkans historia samt bifogad PDF med detaljerade händelselistor med årtal, upphovsmän och specifika källhänvisningar.

Otryckta källor

Riksantikvarieämbetets antikvarisk-topografiska arkiv (ATA):
• Ihrfors, Eric: Westmannia sacra, handskrift färdigställd 1899-1902, baserad på församlingsarkivens handlingar från äldsta tid fram till omkring 1900
• Brev från Erik Ihrfors den 7/9 1898 (meddelande om att medeltida bogårdsmur och stigluckor rivits)

Möklinta församlingsarkiv (MF):
• O I a: 1 Handlingar angående kyrkan 1812-1959
• O I a: 2
• O I a: 3 Kyrkans restaurering 1931-32 Ritningar

Västmanlands läns museums arkiv (VLM):
• Antikvarisk kontrollrapport om inre renovering 2003-2004, dnr 020041
• Prästgårdsinventering

Västerås stifts arkiv (VS):
• Västerås domkapitel E IV A; 57b, visitation 1782, Brev från pastor Milenius den 27/5 1790 (angående uppkommen brand den 16/5)
• Västerås domkapitel E IV B; 74, inventarium vid prostvisitation den 7-8 september 1878, protokoll fört vid biskopsvisitationen den 20-22 oktober 1944
• Västerås domkapitel F III a; 3, protokoll från biskopsvisitation 27/3 1631
• Västerås domkapitel F III A; 23, protokoll från generalvisitation den 4/10 1762
• Västerås domkapitel F III A; 36, inventarium vid biskopsvisitation 24/8 1887
• Västerås domkapitel F III A; 39, protokoll från biskopsvisitation den 29-30/7 1899

Litteratur
Boëthius, G: De tegelornerade kyrkorna i norra Svealand. 1921.
Boström, Erik: Medeltida kalkmålningar i Västmanlands län – en inventering/Västmanlands fornminnesförening och Västmanlands läns museum, årsskrift 1984, s 7-132/
Karlsson, Lennart: Medieval ironwork in Sweden, Volume II - Stockholm 1988, s 314-316
Lannergård, Sven: Möklinta kyrka - Några väsentliga data om kyrkan och dess inventarier Möklinta församling 1979
Larsson, Gunnar: Möklinta socken historia - Eget förlag 1998
Roos, J A: Möklinta kyrkas historia - Ågren och Holmbergs boktryckeri, Sala 1894
Rönnegård, Sam: Stiftskrönika/Julbok för Västerås stift 1933. Västerås 1933, s 155-191/
Sjöholm, Gisela: Glimtar från stift och församlingar 1964-65/Västerås stiftsbok 1966 – Västerås 1965, s 182-191/

Övriga tryckta källor
Lefrin, A E: Blad ur Möklinta sockens historia, artikel införd i Sala allehanda den 10/8 1932.