Stäng fönster Laholm kn, TJÄRBY 2:5 M.FL. TJÄRBY KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - VEINGE-TJÄRBY

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Tjärby införlivad 1998.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger mitt i bebyggelsen i Tjärby vägkors. Kyrkan ligger centralt i det öppna odlingslandskapet som dominerar i socknen som helhet. Tjärby bildar riksintresse med ett jordbrukslandskap som hyser en kraftig koncentration förhistoriska gravanläggningar - bl.a. storhögar och resta stenar. Till miljön hör också sammanhållen och relativt välbevarad kyrkbybebyggelse med f.d. tingshus och gästgivaregård vid gamla kusthuvudvägen.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Murad kyrka i sten och tegel med romansk planform bestående av ett rektangulärt långhus och smalare rakslutet kor. I söder ett murat vapenhus och i väster ett trätorn. Sannolikt förängdes långhuset västerut under medeltidens senare hälft och försågs med valv av gotisk typ. Byggnaden revs 1906, varvid ny kyrka uppfördes sannolikt på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande murverkskyrkan uppfördes 1906-07 efter ritningar av arkitekt Erik Lallerstedt och består av rektangulärt långhus, smalare, rakt avslutat kor med en sakristia utbyggd på norra sidan samt i väster ett torn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans fasad har nedtill murverk i ljus sten och upptill ljus puts, samt är försedd med dekorationer i tegel. Långhus och kor täcks av separata, branta sadeltak och tornet kröns av en reslig spira. Huvudingång genom tornets bottenvåning.Interiören är vitputsad och kyrkan är försedd med kryssvalv i långhuset och stjärnvalv i koret. Äldre inventarier som altaruppsats och predikstol i barockstil utgör framträdande inslag i kyrkorummet.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Kyrkan äger en fyrsidig, romansk sandstensdopfunt.