Stäng fönster Laholm kn, VÅXTORP 7:4 M.FL. VÅXTORPS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - VÅXTORP

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger ganska enskilt i nordvästra utkanten av tätorten Våxtorp, någon dryg km från herrgården Vallen, vars ägare under lång tid innehade partonatsrätten till kyrkan. Socknen består till största delen av kuperade skogs- och våtmarker kring Hallandsåsen i söder. Öppen odlingsbygd breder ut sig där Hallandsåsen möter slätten, vid Våxtorp i nordvästra delen av socknen.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Murad stenkyrka bestående av ett rektangulärt långhus och smalare rakslutet kor. I väster ett torn, lika brett som långhuset. På korets östsida en sakristia i jämnbredd med koret, och på långhusets sydsida en tillbyggnad. Framför tornet i väster ett mindre vapenhus. I kyrkan bevaras de huvudsakliga mursträckningarna av en romansk kyrka med rektangulärt långhus och rakt avslutat kor. Västtornet är också medeltida, och kyrkan hade ett vapenhus i söder. Den nuvarande tillbyggnaden i söder kan vara en ombyggnad av detta, alternativt en nybyggnad. År 1601 lät ägaren till Vallens gods, Jörgen Bilde, uppföra ett gravkor på långhusets norra sida för sig och sin familj. Västtornet fick i slutet av 1600-talet en spetsig spira i trä, som gick förlorad vid en åskbrand 1884, varefter tornkrönet påmurades. Gravkoret revs 1875 och en ny sakristia uppfördes öster om koret. Samtidigt tillbyggdes också ett mindre vapenhus framför västingången.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är vitputsad och murarna genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. Sakristian är byggd i jämnbredd med koret men med lägre takhöjd. Kyrkans breda trappgavelförsedda västtorn ger kyrkan en sydskandinavisk prägel. Huvudingång genom vapenhuset i väster samt genom tillbyggnaden i söder. Interiören får sin karaktär av de låga gotiska kryssvalven med neddragna valvkappor. Mellan långhus och kor finns en triumfbåge. Fragment av medeltida kalkmålningar påträffades 1925-26; de romanska oidentierade figurmålningarna är fortfarande synliga på långhusets och korets norra mur. Kyrkan har en träfunt från 1700-talet, men cuppan till en enkelt utformad medeltida granitdopfunt är också bevarad. Predikstolen från 1700-talets mitt är tillverkad av bildhuggaren Johan Joachim Beckman.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Altaruppsatsen innefattar äldre delar. Kyrkan har en träfunt från 1700-talet, men cuppan till en enkelt utformad medeltida granitdopfunt är också bevarad.