Stäng fönster Varberg kn, VALINGE 10:3 VALINGE KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - VALINGE

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger centralt vid vägkorset i Valinge. Prästgården med pastorsexpedition samt skola ligger lite enskilt i sydost medan huvuddelen av bebyggelsen återfinns väster om kyrkan. Socknen består till stora delar av öppna odlingsmarker i dalgångarna, i öster vidtar dock kuperade skogsmarker.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Murad stenkyrka bestående av ett rektangulärt långhus med halvrund koravslutning i öster och i väster ett torn.

I: Kyrka av medeltida ursprung, som troligen hade romansk planform med smalare kor (enligt storskifteskarta från 1784: Salvén 1940). Ett vapenhus fanns i söder. Enligt ritning från 1837 (ÖIÄ, RA) hade kyrkan då salformad plan med tresidigt avslutat korparti. I inventeringsprotokollet 1830 (ATA) omtalas att kyrkan "I sednare åren /.../ blifvit förändrad". År 1840 tillbyggdes ett torn i väster. Byggnaden revs, med undantag för västgaveln och tornet, i samband med den nuvarande kyrkans uppförande.

II: Kyrka byggd 1890-91 efter ritningar av arkitekt Carl Fredrik Ekholm, där (enligt ritningen) delar av västgaveln och tornet från den äldre kyrkan ingår.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är uppförd i nyklassicistisk stil. Den är utvändigt vitputsad och försedd med rundbågiga fönster och lunettfönster ovanför portalerna. Långhuset har ett flackt sadeltak och tornet, vars överdel har triangelformade gavlar i samtliga väderstreck, kröns av en spira. Huvudingångar genom tornets bottenvåning samt mitt på långhusets norra och södra långsidor. Det vitputsade kyrkorummet täcks av ett tredelat innertak av trä. Kyrkans inredning är ovanligt enhetlig. Endast få äldre inventarier bevaras i kyrkan, främst en dopfunt i barock.