Stäng fönster Upplands-Bro kn, TIBBLE KYRKBY 18:1 HÅBO-TIBBLE KYRKA

Historik
Håbo-Tibble kyrka är belägen vid den gamla häradsvägen Stockholm - Skokloster. Runstenar försedda med korstecken vittnar om att trakten nåtts av kristendomen redan under 1000-talet. Kyrkan är byggd i gråsten, rektangulärt långhus med sadeltak, vidbyggd sakristia i norr, vapenhus i söder samt ett begravningskapell på den västra sidan. Kyrkans äldsta del, koret, uppfördes under 1100-talets slut som kapell, förmodligen uppfört på privat initiativ. Det nuvarande långhuset tillkom under 1200-talets förra hälft, valven slogs omkring 1450. Sakristian vidbyggdes på 1200-talet. I slutet av medeltiden tillkom vapenhuset. Det lilla begravningskapellet i väster byggdes 1797 som vapenhus. Kyrkan restaurerades grundligt 1915 under Sigurd Curmans ledning, begravningskapellet inreddes, ytterväggarna rappades, kalkmålningar togs fram och kyrkorummets inredning omändrades. Kyrkan omputsades 1938.