Stäng fönster Upplands-Bro kn, HÅTUNA PRÄSTGÅRD 2:1 HÅTUNA KYRKA

Historik
Håtuna kyrka är belägen på sluttningen av en ås vid den gamla landsvägen Stockholm - Häggeby - Skokloster. Kyrkan hade under medeltiden förbindelse med Mälaren då Håtunaviken sträckte sig längre in i landet. Här låg det gamla konungasätet Håtuna som 1311 såldes till Uppsala domkyrka av konung Birger. Första kyrka på platsen var troligen en träkyrka tillkommen under 1000-talet. Det är en stor och rymlig salkyrka uppförd av gråsten och tegel. Långhuset och det lika höga och breda koret täcks av ett brant sadeltak. Lägre utbyggnader för sakristia i norr, vapenhus i söder och begravningskapell i väster. Dagens långhus fick sin form under 1300-talets första fjärdedel. En mursträckning i det nordvästra hörnet finns kvar från den äldre 1100-talskyrkan. Valven slogs under 1400-talets tredje fjärdedel, vid samma tid byggdes vapenhuset. 1691 tillkom fönster i norr. Kyrkans västtorn revs under 1800-talet, 1800 uppfördes de två strävpelarna i nordväst. 1873 restaurerades kyrkan under ledning av arkitekt A C Peterson. Då tillkom kapellet i väster samt orgelläktare, sakristian byggdes om, och fönsteröppningarna vidgades. Vid Martin Olssons restaurering 1919-20 togs de medeltida kalkmålningarna fram, golven lades om och korfönstret igenmurades.