Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Täby kn, GRIBBYLUND 24:7 GRIBBYLUNDS KAPELL

 Anlaggning - Historik

Historik
HISTORIK FRÅN STOCKHOLMS LÄNS MUSEUMS KYRKOKARAKTÄRISERINGSPROJEKT

Gribbylunds kapell uppfördes av en alliansförening för kristna samfund och invigdes 1937. 1985 skänktes kapellet till Täby församling. I samband med att Svenska kyrkan övertog kapellet genomfördes en större renovering och nyinredning under ledning av arkitekt Uno Söderberg. Samtidigt uppfördes ett församlingshus, ritat av samma arkitekt. Kapellet återinvigdes 1990.

Uno Söderberg (1924-) har som kyrkoarkitekt fortsatt i restaureringsarkitekten och professorn Erik Lundbergs tradition. Han har varit verksam som kyrko- och restaureringsarkitekt under flera decennier och genomfört restaureringar i ett flertal kyrkor både i Stockholmstrakten och i övriga delar av landet. Som exempel kan nämnas restaurering av interiörer i Täby och Solna medeltida kyrkor.

Gribbylunds kapell är skyddat enligt 4 kapitlet lagen om kulturminnen.

Före 1800-talets slut hette Gribbylund Grydby. Ortnamnet Grydby är som de flesta ortnamn med slutleden -by, vikingatida. Förleden är en terrängbeteckning och kommer från ordet gryt, som betyder stenig, blockrik mark.

1919 inköpte Kristna egnahemsföreningen Gribbylunds gård, med anor från den forntida byn Grytby. Avsikten var att stycka av en del av marken till tomter för exploatering.
Tomtexploateringen fortsatte under hela 1900-talet.

1925 bildade åtta olika samfund och organisationer i Gribbylund och angränsande områden i Täby Gribbylunds Alliansförening, för "inbördes uppbyggelse och gemensam kristlig verksamhet". Föreningen höll till i en av Gribbylunds gårds byggnader eller utomhus, där friluftsgudstjänster kunde hållas. Så småningom växte behovet av en egen lokal, och med insamlade pengar och frivilliga krafter kunde slutligen ett kapell uppföras.

I tävlingsförslaget till Centrala Gribbylunds expansion under 1980-talet, var det tänkt att en kyrkobyggnad skulle uppföras vid Gribbylunds torg. Efter förhandlingar med Gribbylunds alliansförening kunde Täby församling ta över kapellet och en kyrkobyggnad behövde aldrig uppföras.

KÄLLFÖRTECKNING

ATA Antikvarisk- topografiska arkivet

Bebyggelseregistret, Riksantikvarieämbetet

SLM Stockholms läns museum, arkivet

Täby församlings hemsida http://www.tabyforsamling.com/index.htm?gribka.asp~mitten

Ferenius, J, Täby - stan på landet, Uddevalla 1985
Jarneberg, E, Gribbylund och Löttinge. Täby Hembygdsförenings skrift nr 27, Jönköping 1997
Nilsson, C, Kyrkguiden. Vägledning till kyrkorna i Stockholms stift, Stockholm 2001



Uppgifterna är sammanställda av Stockholms läns museum 2007.

Gribbylund i Täby, en av Stockholms norra förorter, var från början en lantgård. Genom att Kristna Egnahemsföreningen köpte gården 1919 och införde avstyckning av tomter kom den snart att omfatta ett stort bostadsområde. Invånarna bildade tidigt en kristen förening med olika samfund. Gudstjänsterna hölls på gården och på platser intill. Kraven på en särskild, fast gudstjänstlokal växte. Tack vare insamlingar och andra insatser uppfördes och invigdes ett allianskapell 1937. Det kom att fungera i närmare ett halvsekel. 1985 donerades byggnaden till Täby församling. Efter en renovering återinvigdes kapellet 1990. Med sina blygsamma mått och panelade väggar under sadeltak liknar det en liten villa. Ett kors på taket nära ena gaveln markerar den kyrkliga funktionen. Besökarnas ingång är förlagd till ena långsidan. Korväggen formar en invändig absid med altarrelief utförd av arkitekten. Altaret är fristående. Sittplatserna utgörs av en fast bänkinredning.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1998