Stäng fönster Kalix kn, MALÖREN 1:2 MALÖRENS KAPELL

Historik
Malörens kapell, även kallat prins Carl, är beläget på en låg, stenig ö i nordligaste Bottenviken. Det uppfördes 1769-70 av den finländska staden Torneå för att användas sommartid av stadens fiskare. Planen formar en åttkant med störst utsträckning i öster-väster. Koret vetter mot öster och det vidbyggda vapenhuset ligger i väster. Kapellet är en reslig, välbevarad träkyrka med högt, valmat sadeltak, som fram till 1851 tjänade som sjömärke. På taket står en spira vars vindflöjel visar årtalet 1769. Vapenhuset har en takryttare med klockbock Kapellets ytterväggar är klädda med panel. Gudstjänstrummets välvda innertak är klätt med slät panel medan väggarna utgörs av bara, omålade timmerstockar. Altartavlan målades 1793 av Petter Bergström. Delar av dess rikt snidade lövverk har tidvis använts som altarskrank. Predikstolen sammanbyggd med detta. Den öppna bänkinredningen utgörs av omålade plankor. 1958-63 rekonstruerades fönsterformen och inredningens ursprungliga färgsättning återställdes.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994-1999