Stäng fönster Österåker kn, ROSLAGS-KULLA KYRKA 1:1 ROSLAGS-KULLA KYRKA

HISTORIK FRÅN STOCKHOLMS LÄNS MUSEUMS KYRKOKARAKTÄRISERINGSPROJEKT
Roslags-Kulla kyrka är uppförd under åren 1705-06 av timmer i en korsplan med centraltorn över korsmitten. Byggnadstypen har få motsvarigheter i Sverige. Möjligen kan en förebild sökas i arkitekten Jean de la Vallés barockkyrka Katarina kyrka, uppförd under 1600-talets mitt. I Finland var byggnadstypen vanligare. Stilistiskt återfinns även influenser i holländska barockkyrkor med centralplan.
Roslags-Kulla kyrka är skyddad enligt 4 kapitlet lagen om kulturminnen. Kyrkan ligger inom riksintresse för kulturmiljövården.
Bygden kring Roslags-Kulla kyrka har sedan 1600-talet varit helt behärskad av herrgårdar, Östanå huvudsakligen. Östanå är den äldsta sätesgården i socknen, nämnd första gången under 1430-talet, och är av betydelse för tillkomsten av Roslags-Kulla kyrka. År 1800 gjordes Östanå och det därtill hörande Mälby säteri och Vira bruk till fideikommiss.
Roslags-Kulla kyrka är uppförd på platsen för en tidigare kyrka som troligen uppfördes under 1600-talets första hälft av den dåvarande ägaren till Östanå gård, Peder Erlandsson Bååt. Kyrkan revs vid 1700-talets början. Nuvarande Roslags-Kulla kyrka uppfördes på bekostnad av greve Fabian Wrede, ägare till Östanå, gift med friherrinnan Brita Krus, som kombinerad slotts- och sockenkyrka. Fabian Wrede ägde flera gårdar i Finland och det har antytts att kyrkan kan ha importerats därifrån.
Byn Kulla (1402 Kulla) (1476 Culla i Rialle socn) är känd från medeltiden. Tre socknar har hetat Kulla, pluralform av kull eller kulle, men de har efter hand fått särskiljande förleder. Socknen Roslags-Kulla är bildad genom en utbrytning ur Riala socken.
KÄLLFÖRTECKNING
ATA Antikvarisk-topografiska arkivet
Bebyggelseregistret, Riksantikvarieämbetet
SLM Stockholms läns museum, arkivet
Boëthius, Ulf, Vägvisare till kyrkorna i Stockholms län, Uddevalla 1980
Kilström, Bengt Ingmar, Upplands kyrkor 144, tredje upplagan, Eskilstuna 1991
Nilsson, Christina och Westerberg, Ove, Kyrkguiden, Stockholm 1995
Prenzlau-Enander, Gabriele, I Roslagen, Kulturhistoriska miljöer i Österåker, Borås 1998
Vennberg, Erik och Bohrn, Erik, Sveriges kyrkor, Uppland, Volym 64, Band I, Häfte 4, Åkers skeppslag, Stockholm 1950

Uppgifterna är sammanställda av Stockholms läns museum 2007.

Roslagskulla ligger kustnära i södra Roslagen och är en av Upplands helt unika träkyrkor. I närheten av kyrkan ligger Östanå gods, vars ägare skapat förutsättningarna för kyrkans uppförande och försköning. På kyrkogården står en klockstapel, uppförd 1752 av byggmästare Gabriel Biström (brädklädd 1761). Kyrkan i Roslags - Kulla är känd från 1600-talets första hälft, då belägen i Riala socken. Den nuvarande träkyrkan uppfördes 1705-06 på bekostnad av greve Fabian Wrede. Kyrkans korsformade plan med oktogonal korsmitt är därefter oförändrad. Sannolikt är även den vidbyggda sakristian i öster samtida, även om den inte var helt färdigställd 1706. Vid en ombyggnad av långhusets västra del 1848 avdelades utrymmet under läktaren till vapenhus (nuvarande utformning härrör från restaureringen 1925). Ingångar till kyrkorummet från väster samt i de södra och norra korsarmsgavlarna. Såväl exteriör som interiör är mycket välbevarade från byggnadstiden. Den timrade stommen brädfodrades exteriört 1728. Rektangulära fönsteröppningar. Korskyrkan har tegeltäckta sadeltak. Över korsmitten reser sig ett mäktigt centraltorn, med spånklädd huv, sluten lanternin och spira. Kyrkorummet domineras av korsmittens kupolvalv med samtida målningar. Korsarmarna täcks av trätunnvalv. Den ursprungliga altartavlan har arkitektoniskt omfattning samt omges av symmetriska dörröppningar till sakristian. Till den sällsynt homogena interiören bidrar även läktare, bänkar, predikstol och dopfunt från byggnadstiden.