Stäng fönster Nordanstig kn, BERGSJÖ PRÄSTGÅRD 1:2 M.FL. BERGSJÖ KYRKA

Historik
Genom sitt läge på ett krön är Bergsjö kyrka väl synlig i trakten och från ortens centrum. På denna plats byggdes en stenkyrka med torn redan under tidig medeltid vilken senare försågs med tegelvalv och byggdes till i etapper. Trots detta blev kyrkan med tiden för liten för den växande befolkningen och en ny betydligt större kyrkobyggnad i nyklassicistisk stil uppfördes därför på samma plats 1793 efter ritningar av byggmästaren J. C. Loëll. Det medeltida tornet behölls dock, men byggdes om kraftigt. Vid den stora eldsvåda som drabbade Bergsjö 1842 förstördes även kyrkan. Vid återuppbyggnadsarbetet, som leddes av byggmästaren Jacob Norin kunde dock murarna återanvändas, när den nuvarande kyrkan uppfördes. Byggnadens exteriör har genomgått få förändringar sedan den återuppfördes och även interiören har behållit sin ursprungliga karaktär.