Stäng fönster Vänersborg kn, PRÄSTERYR 3:1 SUNDALS-RYRS GAMLA KYRKA

FÖRSAMLING 1995: SUNDALS-RYR

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen är belägen på den västliga delen av Dalboslätten på gränsen mot Kroppefjäll. Sundals-Ryrs gamla kyrka övergavs 1905, när ny kyrka uppfördes på annan plats, men brukas idag som säsongskyrka. Sydväst om kyrkan står en helt brädklädd klockstapel uppförd 1946 i samma utförande som en äldre föregångare.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - I: Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med ett tresidigt avslutat korparti. Långhuset innefattar i väster delar av en medeltida gråstenskyrka. Dess ursprungliga planform är inte säkert känd. Korpartiets nuvarande utformning härrör sannolikt från en ombyggnad under 1600-talets andra hälft.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans murar är vitputsade, såväl ut- som invändigt och genombryts rundvälvda muröppningar, sannolikt uppbrutna under 1800-talet. Långhusets yttertak är valmat över den tresidiga östmuren och belagt med skiffer. Ingångar på västgaveln samt i långhusets sydöstra del (medeltidskyrkans sydportal igenmurades 1824, när den nuvarande västportalen togs upp). Kyrkans interiör präglas huvudsakligen av de efterreformatoriska förändringarna och nyförvärven. Det plana innertaket och läktarbröstningen erhöll 1748 en figurativ bemålning av Hans Georg Schüffner. Även altaruppsats och predikstol, från 1600-talets andra hälft, bidrar till kyrkorummets karaktär av provinsiell barock. Den nuvarande bänkinredningen tillkom 1824. Kyrkan restaurerades på 1940-talet, varvid de målade draperioerna på väggen kring fönster och altaruppsats togs fram.