Stäng fönster Sorsele kn, MATSORLIDEN 1:1 VIKTORIAKYRKAN

HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Viktoriakyrkan är belägen vid södra starnden av Överstjuktan.

Det är en långhuskyrka, byggd i trä, med torn och ett lägre kor efter Karl Martin Westerbergs ritningar 1938. Sadeltaken är täckta med spån. Fasaderna är klädda med vitmålad, stående panel.

Invändigt ät väggar och tak klädda med träpanel målad i ljust grön nyans. Taket, av tredingstyp, är lägre i den smalare kordelen. Gpövet är av trä. Kyrkan har träbänkar i öppna kvarter.

Altartavlan är utförd av Brita Rendahl-Ljusterdal.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1993-1999. Kompletterat 2003.

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Viktoriakyrkan är belägen vid södra stranden av sjön Överstjuktan. Det är en långhuskyrka, byggd i trä, med ett torn och ett lägre kor. Sadeltaken är täckta med spån. Fasaderna är klädda med vitmålad, stående träpanel.

Invändigt är väggar och tak klädd med träpanel målad i en ljust grön nyans. Taket, av tredingstyp, är lägre i den smalare kordelen. Golvet är av trä. Kyrkan har träbänkar i två öppna kvarter. Altartavlan är utförd av Brita Rendahl-Ljusterdal.

KÄLLA: KÄLLA: Hållén, Agneta, Nya svenska kyrkor III. Rapport RAÄ 1997:1. Stockholm 1998.