Stäng fönster Sorsele kn, MATSORLIDEN 1:1 VIKTORIAKYRKAN

Historik
De fyra övriga kyrkorna inom Sorsele församling ligger alla i Vindelälvens dalgång, där de flesta människorna bor. Antalet bofasta är få i kommunens andra dalgång, Juktådalen vid Juktån – ett biflöde till Umeälven. Att en kyrka byggdes här berodde helt på initiativet av en driftig man, kontraktsadjunkten Göte Haglund i Ammarnäs. Vid en friluftsgudstjänst 1935 fick han höra en berättelse av Jukt-Erik i Slätvik, om en gammal lapp som i en dröm sett en kyrkobyggnad vid Juktåns utlopp från Överstjuktan. Haglund började samla in pengar och frivillig arbetskraft till ett kyrkobygge. Sedan flera stora tidningar skrivit om det märkliga projektet strömmade pengar in från hela landet. En anonym donator, som sedermera visade sig vara läkaren och författaren Axel Munthe, skänkte en större summa pengar till kyrkobygget. Munthe, som under flera decennier varit livmedikus och nära vän till drottning Victoria, satte som villkor för sin gåva att kyrkan skulle erinra om drottningen och att det skulle garanteras ett visst minimiantal gudstjänster årligen. Domkapitlet fastställde det till minst fem och kyrkan fick namnet Viktoriakyrkan.