Stäng fönster Sundsvall kn, ATTMARBY 1:13 ATTMARS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Attmars sannolikt medeltida kyrka vid sjön Marmen ombyggdes och utvidgades 1760-62 efter uppvisad ritning. Ritningen skulle även användas till Indals kyrka. Av den föregående kyrkan bibehölls delvis ena långväggen och östra gaveln. Detta var ett för stadsbyggmästaren Daniel Hagman ofta brukat sätt att tillvarata en tidigare kyrkas murar. Till sin hjälp hade han sina gesäller, sonen Pehr Hagmanson och Simon Geting (Giettling), vilkas namn finns inristade i putsen synligt från vinden. Invigningen förrättades den 6 januari 1762 av superintendenten i Härnösand Olof Kiörning. Sakristian byggd 1763 av Daniel Hagman. Sydväst om kyrkan står klockstapeln med fyrsidig plan och helt inklädd med tjärad spån av ålderdomlig typ. Om det är den stapel, som byggdes 1688 av Olof Olofsson Bråss och som reparerats åtskilliga gånger är inte säkert belagt. Årtalet 1759 finns som inskription. 1811 byggdes den om till nuvarande utformning av klockaren Sjöbom efter ritning av klockare L Allberg i Tuna. Ståtlig murad port prydd med gallergrindar och förgylld strålsol, leder in till kyrkogården. Tunas stegport stod som förebild och för utförandet stod en mäster Rogberg från Sundsvall.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulär kyrkobyggnad med sakristia mot nordöstra hörnet och utan torn. Huvudingången mitt på södra långsidan samt även ingång på västra gaveln. Ursprunglig separat ingång till sakristian från väster. Materialet gråsten med valv och fönsteromfattningar av tegel. Ytterväggarna slätputsade och avfärgade i vitt utan synlig sockel. Spröjsar och bågar samt port rödmålade. Taken spåntäckta.

EXTERIÖR - Troligen uppförd efter byggmästarens egen ritning. Yttertaket brutet och valmat. Södra huvudfasaden indelad med rusticerade lisener. Tresidigt avslutade fönster i stickbågiga öppningar. Exteriören sannolikt oförändrad sedan 1763.

INTERIÖR - Rektangulärt långhus med något förhöjt korparti. Innertaket består av två kryssvalv som flankerar ett stort stjärnvalv vars mittstrålar liksom i Borgsjö slutar tvärt på långhusväggarna. Altaruppställningen utfördes av Johan Edler d.ä (?), med infällda målningar "Kristi Uppståndelse" och "Nattvardens instiftande" utförda 1948 av Olle Hjortzberg, samma motiv fanns tidigare. De ursprungliga tavlorna av Sven Hult 1773 förstördes liksom den omgivande draperimålningen vid en brand 1947. Predikstolen utförd av Jonas Edler 1828 med Nordingrås predikstol som förebild. Från början användes gamla kyrkans predikstol tillverkad 1692 av Jöns Olofsson i Skedvik, sonen Olof Jönsson snidade ljudtaket samt pyramiderna fästade vid de främsta bänkarna.
Bänkinredningen från 1948 är sluten i tre kvarter. Sidogångar saknas. Bänkdörrarna, som återgår på en äldre bänkinredning, har speglar dekore-rade med blomsterornament i matt gult mot en blågrön fond inom profilerade ramar. Orgelläktaren, från 1848 men ombyggd 1948, var ursprungligen rak. Orgeln byggd 1949 med fasad ritad av A Hamrin.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 4, Härjedalen, Jämtland, Medelpad och Ångermanland. 1997