Stäng fönster Habo kn, BRANDSTORP 1:31 M.FL. BRANDSTORPS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - BRANDSTORP

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Församling utbruten ur Daretorp (och Velinga) 1626.

LÄGE OCH OMGIVNING - Det första träkapellet uppfördes sannolikt redan under medeltiden, vid Hälleholms gård. Medeltidskapellet flyttades vid 1600-talets början i anslutning till Skämningsfors säteri. På samma plats påbörjades 1697 den befintliga kyrkan. Kyrkan ligger vid Skämningsforsens förgrening på svallgrusranden vid Hökens ås på Vätterns västra strand. Till kyrkomiljön hör prästgård och församlingshem. Kyrkogården omges av en timrad inhägnad, en av få ännu bevarade. Socknen ligger sydost om Tidaholm.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: belägen på annan plats (BRANDSTORPS KYRKPLATS). Medeltida träkapell, av i övrigt okänd utformning. I början av 1600-talet nedmonterat och flyttat till den nuvarande kyrkans plats. Riven.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Ny kyrka, den ännu befintliga, påbörjades 1697. Ätten Hård av Segerstad bidrog aktivt till församlingskyrkans nybyggnad och försköning. Kyrkan uppfördes i liggtimmer med korsformad centralplan. Vapenhus tillfogades i väster 1700 och sakristia i öster 1754. Ingång i väster via vapenhuset och i den södra korsarmsgaveln.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är välbevarad och utgör ett värdefullt exempel på den karolinska periodens provinsiella byggnadstradition. Korskyrkans timrade väggar är exteriört spånklädda under branta, valmade sadeltak. Över korsmitten rider ett torn med kort spira. Samtliga takfall har täckning av tjärad spån. Det korsformade kyrkorummet har blottade timmerväggar och platta innertak. Väggar och tak är dekorerade med skenarkitektur och figurscener, målade 1748 av jönköpingsmästaren Johan P. Kinnerus. Såväl altaruppsats som predikstol är bevarade från 1700-talets första hälft. Vid restaureringen 1923, efter förslag av arkitekt Erik Fant, var avsikten framhäva kyrkorummets homogena 1700-talskaraktär, däribland rekonstruerades den slutna bänkinredningen efter äldre förlaga.