Stäng fönster Sollefteå kn, ÖDSGÅRD 14:7 EDSELE KYRKA

Historik
I Edsele fanns enligt inventeringsprotokoll 1691 en liten träkyrka med femton bänkar. En ny klockstapel restes 1728. Efter beslut om att bygga en ny kyrka uppgjorde Pål Pehrsson i Stugun ritningar 1797, vilka reviderades något vid ÖIÄ och fastställdes 1799. Persson byggde kyrkan 1798-99. Framför kyrkan en vackert snidad stigport i trä, med genombrutet dekorativt galler i plåt.

PLAN OCH MATERIAL - Liten rektangulär kyrkobyggnad med kor och sakristia i öster, torn i väster. 1799 års ritning följdes i stort sett. Ingång genom tornet. Ingång till sakristian upp-tagen 1984.
Byggd i trä i skiftesverk med utvändig panel, från början stående och gulmålad, nu liggande och vitmålad. Takbeläggning svartmålad plåt, ursprungligen spån.

EXTERIÖR - Hörn och panelskarvar täckta med smala lisener. Långhu-sets fönster, tre på var sida, har tresidig avslutning upptill. Sadeltak över långhuset, lägre sakristia. Tornkroppens tak svagt karnissvängt liksom lanterninhuven.

INTERIÖR - Väggarna klädda med liggande panel, målad ljusgrå (ursprungligen blå) liksom trävalvet. De första åren tjänade som altarprydnad en målning på väv utförd 1777 av Jöns Byman för den gamla kyrkan (nu i Länsmuseets samlingar). Den ersattes i början på 1800-talet av ett direkt på väggen målat landskap med ett kors, inramat av draperimålning, allt utfört av Olof Hägglund, som även stod för övrig målning i den nya kyrkan. Den nuvarande altarväggsdekoren med bred tredelad skärm med mittfronton ritades av Agi Lindegren 1900 och har som altartavla en kopia efter Carl Blochs "Kristus consolator", utförd av W Perzén 1904. Samtidigt utfördes dekormålningen på väggarna. Predikstolen från 1600-talets slut är överförd från den gamla kyrkan.
Bänkinredningen är ursprunglig, sluten i två kvarter utan sidogångar. Pyramiderna vid de främsta bänkarna kommer från den gamla kyrkan. Kyrkan fick en första mindre orgel 1874; den nuvarande tillkom 1892.

KÄNDA VIKTIGA FÖRÄNDRINGAR OCH ÅTGÄRDER
1874 (klockare O A Lundstedt). Renovering. Kyrkan vitmålad exteriört. Läktaren tillbyggd, liten orgel anskaffad, troligen byggd av J Ek. Nytt staket och snidad träport till kyrkogården.
1892 Orgel byggd av A C A Schuster.
1905 (ark Agi Lindegren). Ny altarprydnad och altartavla, ommålning med väggfält och schablonmålade mönster.
1923 (ark E Lundquist). Exteriör renovering, sockeln repareras. Interiört: förändring av altarring och bänkar, ny innerpanel, innanfönster. Elekrisk uppvärmning och belys-ning.
1930 Ny uppvärmningsanordning.
1948 Orgelverket ombyggt av Setterqvist och Son.
1967-68 (ark G Rollén, Östersund, och konservator A Hedman). Konservering av äldre inventarier och predikstol. Ommålning i olika nyanser blått. VVS och el förnyat, isolering, dränering och konsolidering av grunden. Toa-lett och förråd i vapenhuset.
1984 Ny ingång i sakristian.

ÄLDRE RITNINGAR - 1797 nybyggnad (Pål Pehrsson i Stugun, akt ÖIÄ, brev till K Maj:t 1799); 1799 nybyggnad (osign, ÖIÄ, I I:son Engeström?); 1900 förslag till altarväggsut-smyckning, på församlingens önskan kopia efter den i Långsele fr 1850-talet (A Lindegren); 1904 altarväggsutsmyckning, utförd (A Lindegren).

KÄLLOR, LITTERATUR, ÄLDRE AVBILDNINGAR - Sjödin, A, Edsele kyrka genom tiderna. Örnsköldsvik 1983; Telhammer, I, Ådalens kyrkor. Bjästa 1982; Ohlsson, O, teckning 1828 av exteriören; äldre foton 1897 (ext.), 1904 (int.), 1912, 1923, 1930, ATA.