Stäng fönster Sollefteå kn, ÖDSGÅRD 14:7 EDSELE KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - EDSELE

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken, omtalad 1535 (Styffe).

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i Faxälvens dalgång och omfattar mark på båda sidor om älven. Enligt en tradition stod den första kyrkan på Hammaren, en åker mellan Carl Janssons gård och Ramnaån i Ramneå by i socknens norra del (Sjödin 1983). Kyrkan ligger avskilt på den östra sidan av älven på en höjd ovanför den djupt nedskurna Faxälven. Stegport i trä med dekorativt plåtgaller, utförd 1877 av O A Lundstedt. Odlingsmarken och bebyggelsen ligger högre än kyrkan och sträcker sig upp till skogen som höjer sig ovanför. Tätorten ligger väster om kyrkan, på andra sidan älven. Närmast kyrkan i norr ligger församlingshemmet. Väster om vägen mot Edsele ligger prästgården.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Kyrka av trä har sannolikt funnits här under medeltiden. En liten träkyrka har föregått den nuvarande kyrkan enligt visitationsprotokoll från 1691. Den hade tunnvalv och i söder ett fönster med glasmålningar samt var försedd med sakristia och vapenhus. Träkyrkan stod troligen något söder om den nuvarande kyrkan men på samma kyrkogård.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Träkyrka från 1799, ritad och uppförd av Pål Pehrsson i Stugun. Kyrkan, som är uppförd i skiftesverk med utvändig panel har kor och sakristia i öster och torn i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Fasaden är vitmålad. Tornhuven är svagt karnisformad liksom lanterninhuven. Fönstren har tresidig övre avslutning. Ingången ligger i väster. Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv. Vid en restaurering av Agi Lindegren 1905 målades interiören med väggfält och schablondekor. Altarring och bänkar förändrades vid Edvard Lundquists restaurering 1923. Åren 1967-69 ommålades interiören och predikstolen konserverades. Den slutna bänkinredningen är från kyrkans byggnadstid men har framtill pyramider från den gamla kyrkan. Predikstolen från 1600-talets slut kommer från den äldre kyrkan och har ett ljudtak från 1930. Orgelläktaren byggdes 1804 och bemålades med girlander 1807. Orgelfasaden härrör troligen från 1892 (orgelinv). Altartavlan är en kopia efter Carl Blochs "Kristus consolator" från 1905, utförd av Johan Wilhelm Perzén och infattas av ett ramverk ritat av Agi Lindegren.

Kyrkans äldsta föremål är en fragmentarisk Kristusbild från ett processionskrucifix eller triumfkrucifix som kan dateras till 1100-talet samt ett romanskt processionskrucifix av emalj (Telhammer). På Länsmuseet Murberget förvaras ett altarskåp från 1500-talets början. Tre skulpturer i corpus, nämligen Maria, Laurentius och ett kvinnligt helgon stals i september 2000. Kvar finns ett sakramentsskåp (vägledningen) samt en madonnabild från 1400-talet (Telhammer).