Stäng fönster Lindesberg kn, KYRKAN 1 LINDESBERGS KYRKA

Historik
Lindesberg kyrkas tidigaste byggnadshistoria är oviss men de äldsta delarna av kyrkan har troligtvis uppförts redan på 1200- 1300-talet. Östra gaveln av denna kyrka framträder i den nuvarande östra fasaden. Under tidigt 1600-tal tillbyggdes kyrkan med ett torn.
1658 breddades kyrkan till nuvarande storlek med nästan kvadratisk plan och treskeppigt kyrkorum, täckt av stjärn- och kryssvalv. Under 1700-talet skedde en del reparationsarbeten både interiört och exteriört

Nuvarande kyrka byggdes åter upp 1870-72 efter en stadsbrand 1869. Branden drabbade kyrkan svårt och endast yttermurar och rester av valven återstod. Kyrkan uppfördes i nyromansk stil med lägre torn än tidigare samt en ny sakristia i två våningar på kyrkans norra sida. Kyrkan försågs med ny predikstol, ny orgel av E.A. Setterqvist, Örebro samt ny orgelfasad signerad av J.F. Åbom.

För mer historik se kyrkan/kyrkobyggnaden samt bifogad PDF.