Stäng fönster Leksand kn, ÅLS PRÄSTGÅRD 2:6 ÅLS KYRKA (ÅHLS KYRKA)

Historik
Medeltida socken. Bjursås utbruten 1583. Kyrkan ligger i utkanten av samhället Insjön, vid vattendraget med samma namn.

Den murade kyrkan består av rektangulärt långhus med rakslutet korparti, en lika bred sakristia med tresidig avslutning i öster samt västtorn.

I: Under okänd del av medeltiden uppfördes i gråsten en enkel salkyrka med rakslutet korparti. Möjligen fogades även västtorn och sakristia till kyrkan under medeltiden. I söder fanns ett vapenhus av trä. Sakristian vidgades åt öster 1683-84. Kyrkorummets innertak bestod enligt en inventering från 1628 av två tegelvalv. Av denna kyrka återstår partier av långhusets nordmur och västgavel samt delar av tornet.

II: Kyrkans befintliga planform är resultat av en radikal ombyggnad 1761-67 under ledning av byggmästrare Pehr Schulsberg från Västerås.

Exteriören har sin huvudsakliga prägel av 1700-talets ombyggnad. Fasaderna är spritputsade och avfärgade i grått, med vita, slätputsade fönsteromfattningar och hörnlister. Fönsteröppningarna är stora och stickbågiga. Långhusets mansardtak är valmat över sakristians östmur. Tornets huv kröns av en lanternin. Det vitputsade kyrkorummet täcks av två vida kupolvalv av tegel. Interiörens djärva valv - beryktade redan under sin samtid - slogs likaså i samband med 1760-talets ombyggnad. Läktare i väster från 1775 med insvängt mittparti, uppburen av träkolonner. Kyrkans fasta inredning förnyades delvis under 1800-talet, däribland tillkom altarprydnaden 1827, utformad som en tempelgavel med målad, perspektiviskt fortsättning.