Stäng fönster Strömsund kn, DOMHERREN 1 STRÖMSUND

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - I början av 1850-talet lät tingshusbyggnadsskyldige i Hammerdals tingslag uppföra ett nytt tingshus i Mo. Huset, som idag är rivet, stod färdigt 1854 och var byggt i två våningar. Häradsrätten hade sina lokaler på ovanvåningen medan bottenvåningen disponerades av socknens folkskola (se Nilsson, 1958, s. 106). I början av 1890-talet föreslogs att Hammerdals tingslags skulle flytta sitt tingsställe norrut, från Mo till en plats antingen vid Ströms Vattudal eller Bredgårds by vid Ströms kyrka. 1908 fattades beslutet flytta tingsplatsen till Strömsund vid Inlandsbanan. En idé var att köpa biografen, det så kallade Waldenströmska kapellet och bygga om till tingshus men istället beslutades att tingslaget skulle bygga ett helt nytt hus.

Kommunen upplät en tomt, byggnadsarbetet påbörjades 1909 och i januari två år senare invigdes det nya tingshuset. "Därmed har Strömsunds samhälle fått en ny monumental byggnad" som Strömsunds Tidning skrev den 1 februari 1911. Efter invigningen inleddes tingsförhandlingar och därefter var det middag på Grand Hotell dit ett sextiotal personer var bjudna, bland andra landshövdingen Widén, landssekreterare Eurelius och byggmästaren Samuelsson. Arkitekten F. Wallberg närvarade däremot inte.

Tingshuset, som idag fungerar som tingsställe för Östersunds tingsrätt och lokaler för polisen, är belägen i närheten av kyrkan och järnvägsstationen, högt ovanför Ströms Vattudal i centrum av samhället. Gamla fotografier visar att huset ursprungligen omgavs av ett flertal uthus men idag finns endast ett garage från 1960-talet kvar.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-08-10, Nilsson, Richard: "Hammerdals kommun", s. 106 i Östersund med omgivningar, Svenska stadsmonografier, Uppsala 1958