Stäng fönster Landskrona kn, CITADELLSTADEN 1:8 SOFIA ALBERTINA KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
Byggd under åren 1754-88 under fortifikationens ledning efter Carl Hårlemans ritningar. Invigd 7 dec 1788. Tornen färdiga först 1816. Tornens övre del utförd efter ritningar av Per Södermark 1812.

PLAN OCH MATERIAL - Korsformad plan med långhus med förhall i väster, brett tvärskepp samt halvrunt kor i väster. Två flankerande torn i väster. Ingång i västpartiet samt i korsarmarna. I skärningen mellan tvärskepp och kor mindre utbyggnader för sakristia och förrådsrum.

Uppförd av gult tegel med sockel och listverk av sandsten. Kopparklädda tak och tornhuvar.

EXTERIÖR - Oförändrad sedan byggnadstiden.

INTERIÖR - Inredningen fullbordades först på 1830-talet. Efter C G Blom Carlssons ritningar utförde då A M Fahlcrantz altare med altarprydnad i form av ett kors med svepduk samt predikstol och orgelfasad. Kyrkorummet har senare genomgått ett flertal renoveringar, som förändrat dess karaktär. Det präglas nu främst av 1880-talets stora omdaning, vilken dock reducerats i samband med 1950-talets och 1980-talets renoveringar. Den nuvarande altarprydnaden utgörs av en målning, "Christus Consolator" av Carl Bloch 1884 i en rik arkitektonisk omramning. (Den ursprungliga altaruppställningen har överförts till krematoriet). Den öppna bänkinredningen samt takets dekormålningar av S Thulin härrör likaså från 1880-talets renovering. Fönstrens glasmålningar har tillkommit 1923-65. Korets båda glasmålningar är komponerade av Emil Johansson-Thor (1923) respektive Erik Olsson (1965), de två i tvärskeppet av Hugo Gehlin (1931 och 1938) samt långhustes sex av Martin Emond (1943-53).

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.