Stäng fönster Ragunda kn, KRÅNGEDE 1:93 STRÅNÄSET

Historik
Sågverksindustrins uppsving i slutet av 1800-talet medföre ökade resurser för byggandet, särskilt i det skogrika sydöstra Jämtland. Bland de större bondgårdar som uppfördes intar Strånäset, byggt 1880-96, en framträdande plats. Bostadshuset är uppfört i en och en halv våning av resvirke och har sexdelad plan. Fasaderna är klädda med liggande och stående ljusgråmålad panel. Huset domineras av två stora två och en halv våning höga glasverandor - en på varje långsida - med utomordentligt rikt utformad lövsågeridekor. Även fönsteromfattningarna kröns av lövsågade ornament. Vid ena gaveln finns en liten förstuga. De båda flygelbyggnaderna inrymmer dels en bostadsdel, dels garage respektive bagarstuga och kornbod. De är uppförda av timmer med liggande gulmålad panel i en och en halv våning och har förstugor med lövsågerier. Ladugården är byggd i vinkel; dess nedre delar är uppförda av tegel, de övre av brunmålad panel på regelstomme. Sommarladugården är uppförd av stående rödfärgad locklistpanel. Drängstugan är sammanbyggd med tvättstuga och svinhus; den är timrad och har omväxlande liggande och stående panel. Det vitmålade hönshuset och det brunmålade avträdet är båda åttkantiga och lanterninförsedda. Till gården hör också ett timrat båthus. Byggnaderna har plåttak