Stäng fönster Stockholm kn, SVEA ARTILLERI 12 SWARTLINGS RIDSKOLA

Historik
F d Generalstabens Stalletablissement Ridskola, tillkom efter beslut om att det tidigare stallet på Blasieholmen skulle läggas ned. En intresseförening bestående av officerare bildades för att få till stånd en ny anläggning. Ett stall i tegel och ett träpanelat bostadshus för stallchefen uppfördes 1886. Ett ridhus i tegel tillkom ett par år senare efter ritningar av arkitektbröderna Axel och Hjalmar Kumlien. Mellan stallet och ridhuset byggdes 1909 en stallbyggnad i trä. Ytterligare några mindre byggnader finns inom området.
Stalletablissementet såldes 1917 till Fortifikationsförvaltningen. I mitten av 1970-talet övertogs förvaltningen av Kungliga Byggnadsstyrelsen. Swartlings ridskola är hyresgäst och 1992 bildades Swartlings Stiftelse för Ridsportens Främjande, vars syfte bl a är att trygga en fortsatt ridverksamhet vid f.d. Generalstabens stalletablissement.
Stallet och ridhuset har en rik tegelarkitektur som är ovanlig för denna typ av byggnader. Stora delar av den påkostade ursprungliga inredningen finns bevarad såväl i ridhus sin i stall. Dess byggnader samt bostadshuset, också det med tydlig sekelskifteskaraktär och anknytning till ridanläggningen, har tillsammans ett stort kulturhistoriskt värde.

Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Stockholms län, 1995-04-21, Dnr 221-95-6921