Stäng fönster Stockholm kn, NORRA DJURGÅRDEN 1:1 KUNGLIGA BORGEN

Historik
Den kungliga paviljongen Borgen uppfördes 1818 för Karl XIV Johan på en utlöpare av Drottningberget. Den ritades av arkitekt Fredrik Blom och färdigställdes på 40 dygn. Härifrån kunde kungen överblicka militärövningarna på Gärdet, dessutom förlades stab och representation hit.

Huvudpaviljongen, som eldhärjades 1977 men återuppfördes 1982, utfördes i empirestil med förhöjt mittparti. Paviljongen förseddes med stora rundbågiga fönster, balustrader och klassicerande dekor samt målades i en ljust röd färg. Vid kungens besök restes höga tältarrangemang på taket, varifrån han kunde följa övningarna. Två sidopaviljonger, en för kungen och en för kronprins Oscar, byggdes 1821-22. 1823 började lustslottet Rosendal uppföras på Djurgården, också efter Bloms ritningar. När kungen vistades där lades en flottbro ut på det som nu kallades Djurgårdsbrunnsviken, så att majestätet obehindrat kunde ta sig mellannattlägret och övningsplatsen.

1946 uppläts byggnaderna till Stockholms stad med nyttjanderätt och underhållsskyldighet under femtio år. Sedan 1998 bedrivs café- och serveringsverksamhet i byggnaderna.

KÄLLOR: Roth, Thomas. Lägret på Ladugårdsgärde. SFV kulturvärden. Stockholm. Statens fastighetsverk. 2000., Förteckning över byggnadsminnesmärken som tillhör staten eller står under statsmyndighets eller statsinstitutions omedelbara inseende. Riksantikvarieämbetet och Liber Förlag, 1976. ISBN: 91-38-02814-X,

Det beslut om skyddsföreskrifter och utökning av byggnadsminnet Kungliga Borgen som togs 1993-06-24 reviderades genom det beslut som togs 2008-06-12 eftersom -93 års beslut var otydligt och delvis felaktigt.

KÄLLA: Riksantikvarieämbetet