Stäng fönster Stockholm kn, NEDERLAND MINDRE 9 CHRISTIAN ERIKSSONS BOSTAD OCH ATELJÉ

Historik
Högt ovanför trapporna i början av Maria Prästgårdsgata ligger ett putsat och grårosafärgat stenhus i två våningar med brutet tegeltak. I väster finns en inkörsport direkt in till gården, i öster en ingång till trapphuset med skulpterade, grönmålade pardörrar och brunmålad omfattning med växtornamentsprytt krön i empirestil. Samma typ av omfattning - men vitmålad i likhet med fönstersnickerierna - omger övervåningens mittersta fönster.
Gatuhusets västra del uppfördes 1773, den östra 1806. Gården köptes 1905 av bildhuggaren Christian Eriksson, som här skapade ett hem och en arbetsmiljö för sig och flera kolleger.
Från gathuset går en täckt trätrappa ner till den idylliska, starkt kuperade och trädbevuxna gården, som i allt väsentligt fått sin karaktär av genuin konstnärsmiljö under Christian Erikssons tid. Ett antal skulpturer och stora gipsreliefer, huvudsakligen av Christian Eriksson, finns uppställda här.
Framför gathusets fasad mot gården finns en terrass och ett trapphus med en av Christian Eriksson skulpterad omfattning. Vid gårdens östra sida ligger ett litet bostadshus i en och en halv våning under brutet tegeltak, ursprungligen uppfört av timmer under 1700-talets förra hälft samt panelat och tillbyggt 1806. I gårdens sydvästra och sydöstra hörn ligger ateljébyggnader i putsat tegel, förbundna genom en loftbod av trä, inrymmande bl.a. torkvidn. Byggnaderna, som har tegel- och plåttak, är uppförda mellan 1905 och 1911 efter Christian Erikssons egna ritningar i samarbete med Ragnar Östberg och är i likhet med övriga byggnaders gårdsfasader gulfärgade. I den sydvästra byggnaden finns tre ateljéer; den största av dessa - Christian Erikssons egen - en trappa upp, med stora intagsdörrar och hisskonstruktioner, disponeras nu av hans son, skulptören Liss Eriksson. I denna byggnad finns målningar av Nils Kreuger, som själv hade ateljé högst upp i huset. Bland övriga konstnärer som haft ateljé i gården kan nämnas Vera Nilsson, Emil Johanson-Thor och Bo Beskow.