Stäng fönster Stockholm kn, NORRA DJURGÅRDEN 1:49 KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN (KTH)

Historik
Tekniska högskolan började uppföras år 1914. Arkitekt var Erik Lallerstedt. Byggnadskomplexet projekterades på obebyggd mark vid Lill-Jansskogen med utsträckning i norr-söder mot Valhallavägen. Efter en arkitekttävling kunde Lallerstedts nationalromantiska byggnadskomplex uppföras med början av södra längan och klocktornet. År 1917 var huvudbyggnaden och maskinbyggnaden i stort sett klara. På tjugotalet färdigställdes bibliotek samt kemi- och cellulosabyggnaderna. Administrationsbyggnaden, slutligen, kunde invigas år 1935, samma år som byggnadsminnesförklaringen genomfördes. Sedan dess har ett stort antal institutionsbyggnader uppförts i kvarteret runt omkring och idag utgör komplexet en mindre stadsdel i kanten av Lill-Jans skogen.
De olika huskropparna står i förbindelse med varandra genom loggior, trappor och arkader. Fasaderna bryts av valv och gårdar som öppnar monumentaliteten. Tegelfasadernas arkitektur bygger på ett växelspel mellan delarna. Kärnan i Lallerstedts anläggning är Stora gården och Laboratoriegården. Fasadarkitekturen berikas av konstnärlig utsmyckning i sandsten. Den stora gården faller rytmiskt mot söder, altaner och terrasser växlar med gräsmattor, trappor och symmetriskt anlagda gångar.
Den genomarbetade exteriören motsvaras interiört av samma monumentalitet. Trapphus med putsade valv, långsträckta entréhallar och korridorer gavs en individuell prägel och har utsmyckats med väggmålningar, smidesarmatur och dricksfontäner. Administrationsbyggnad och bibliotek bildar högskolans entré på ömse sidor om den stora trappan och flankerar den stora fontänen.
Efter 1945 har högskolan expanderat och de äldre byggnaderna förändrats. I huvudbyggnaden har stora salar delats upp och korridorer tillkommit. Laboratoriegården är igenbyggd. Invändiga ombyggnader i administrationsbyggnad och bibliotek samt tillbyggnad i biblioteket genomfördes 1959-1961 under ledning av arkitekt Nils Ahrbom.