Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, BERGSMANNEN STÖRRE 8 STOCKHOLMS HÖGSKOLAS JURIDISKA OCH HUMANISTISKA FAKULTETER

Historik
Byggnaderna för Stockholms högskolas juridiska och humanistiska fakulteter uppfördes 1926-27 efter ritningar av arkitekten Erik Lallerstedt. Platsen vid Observatoriekullen valdes med tanke på en kommande utbyggnad kring kullen. Förslag till en sådan utbyggnadsplan projekterades också av Lallerstedt. På 1930- och 40-talen inreddes byggnadens vind till tjänsterum. Under 1980-talet har mindre ombyggnader genomförts.
Byggnaden är uppförd i klassicistisk stil och har en långsmal plan i tre våningar med sadeltak. Fasaderna är slammade med sockelvåning i rusticerad puts och portalomfattning av kalksten, reliefter av sten, portal med hermer av svart granit och slammade korintiska kolonner vilka bär en tympanongavel.
Interiören har ett monumentalt trapphus med dubbla lopp och en promenoir med balusterräcken och kassettak. Golv i korridorer och hallar är av kalksten. Väggarna är dekorerade med stuck och marmorering. Avgjutningar av antika skulpturer står utplacerade i rummen. Föreläsningssalarna har ursprunglig fast bänkinredning av trä med gradäng och parkettgolv samt ursprungliga armaturer. Sessionssalarna har parkettgolv, delvis ursprunglig möblering och temperamålade tak av konstnärerna L. Aijmer och John Johansson.
Juridiska och humanistiska fakultetsbyggnaden är ett av de mest konstnärligt och arkitektoniskt högtstående exemplen på 1920-talets monumentala byggande. Den är dessutom en mycket välbevarad byggnad för högre undervisning, med bland annat inredningen i föreläsningssalarna intakt.