Stäng fönster Stockholm kn, TALLEN 21 WHITLOCKSKA HUSET

Historik
Hyreshus med tillhörande gårdshus uppfört 1887-88 för änkefru Sophie Whitlock efter ritningar av Gustaf Lindgren. Det fem fåningar höga gathuset bär med sina drag av gotik och nyrenässans en tydlig prägel av det slutande 1800-talets vilja till syntes av olika historiska stilar. Fasaden av mörkrött tegel är omsorgsfullt utformad med mönstermurning och blinderingar. Fönsteromfattningar och portal är murade i formtegel. Det asymmetriskt placerade burspråket skjuter upp ovanför taklisten och har balkong av gjutjärn. Taket med takkupor är täckt av svart plåt. Förstuga och trappuppgång bevarar liksom vissa av lägenheterna den ursprungliga inredningen.
Det trekantiga gårdshuset är uppfört i italiensk villastil med tegeldekorerad fasad. Tidigare var det portvaktshus men inrymmer nu tvättstuga.