Stäng fönster Vårgårda kn, FULLESTAD 9:1 M.FL. FULLESTADS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - FULLESTAD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger ensam i odlingsbygden vid kyrkbyns gamla tomt. Den moderna tätorten är belägen vid järnvägen ca 2,5 km söderut. Fullestads kyrka lämnades öde 1837, när ny kyrka gemensam för Lena, Bergstena och Fullestads församlingar uppfördes i Lena. Den avlysta kyrkobyggnaden kom därefter att nyttjas som spannmålsmagasin. Efter en genomgripande restaurering 1909-13 fungerar byggnaden åter som gudstjänstlokal. Fullestads socken ligger väster om Vårgårda.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av rektangulärt långhus med rakslutet korparti samt vapenhus av trä i söder. Salkyrkan förefaller ha uppförts i ett sammanhang, sannolikt under medeltidens senare del. Vapenhus av okänd ålder.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Både exteriören, men framförallt interiören fick sin nuvarande utformning vid restaureringen 1909-13 efter ritningar av arkitekt Torben Grut. Stenkyrkans fasader blottar ett oregelbundet gråstensmurverk under ett brant sadeltak. Stickbågiga fönsteröppningar, uppbrutna efter medeltiden. Kyrkorummet täcks av ett tredingstak. Av äldre inredning återstår läktarbarriären med målningar från 1700-talet. Övrigt inredning härrör i huvudsak från restaureringen 1909-13 och tillverkades av Rantens snickerifabrik, Falköping, efter Gruts ritningar. Altaruppsatsen utgörs av en arkitektorniskt uppbyggd skärm, i vilken delar från en äldre altaruppsats innefattats. Öppen bänkinredning med raka gavlar.