Stäng fönster Östersund kn, BALDER 2 MARIELUNDSKYRKAN

Historik
Kyrkan är placerad i en central stadsdel, Marielund, i Östersund. Stadsdelen har fått sitt namn efter rådmannen Roberts Fresks hustru Maria vilka ägde Marielunds gård under 1800-talets senare del. De första avstyckningsplanerna för Marielund upprättades 1928 och bebyggdes med egnahem under 1920- och 1930-talen. Insprängt mellan de äldre husen ligger villor samt mindre hyreshus. I mitten av 1960-talet byggdes Östersund största bostadsområde, öster om Odensalagatan. I södra och östra delarna av Marielund finns stora områden med seriebyggda enfamiljshus från 1950-1970-talen.

Kyrkobyggnaden är en treskeppig basilika vilken uppfördes 1969 efter ritningar av Tore Virke. Den är sammanbyggd i söder med samlingslokaler och kontor vilka uppfördes samma år som kyrkorummet samt en nybyggnad från mitten av 1990-talet som inrymmer en matsal, kontor, entré, korridor och lekrum.

Intill kyrkan är en fristående inbyggd klockstapel i ett stramt formspråk. Klockstapeln står på en gjuten mönstrad råspontad grund. Den är beklädd med smal rödmålad stående panel i en kulör som blekts och går åt det rosa.